Een weekend in Krakau: ervaringen en tips voor een stedentrip

Stedentrip Krakau - Rynek Główny

Krakau is waarschijnlijk de populairste bestemming voor een stedentrip naar Polen. Hier vind je oude gebouwen, een rijke historie, gezellige terrasjes en interessante musea. Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen, maar toch is het centrum compact genoeg om in een paar dagen te voet te verkennen. Heb je zelf een stedentrip Krakau op de planning staan? Ontdek hieronder tips en bezienswaardigheden.

In juli was ik een paar dagen in Krakau. En weer heeft de stad me verwonderd. Weer – want ik ben er zo’n 15 jaar geleden ook al eens geweest, met mijn ouders. Ik vind Oost-Europese steden sowieso een bepaalde charme hebben, en Krakau is een van de steden die ik erg kon waarderen. Deze keer zou het reisje naar deze stad extra speciaal worden. Je leest hieronder wel waarom.

Aan de hand van de plekken die ik heb bezocht geef ik je tips voor je eigen stedentrip naar Krakau. Ze zijn gesorteerd naar deel van de stad. Zo kun je de plekken die onder één kopje genoemd worden in principe in één dag zien.

>> Bezoek je Polen in corona-tijd? Bekijk hier het reisadvies voor Polen.

De Oude Stad

De oude binnenstad, de Stare Miasto, is altijd een goede plek om te beginnen. Start op het grote plein en ga van hieruit op ontdekkingstocht.

– Het Rynek Główny

De kern van de oude binnenstad van Krakau is het Rynek Główny (de Grote Markt). Op en rond het plein vind je gelijk de eerste bezienswaardigheden. Midden op het plein staat de Lakenhal, een oude markthal met prachtige details. In de hal zijn tegenwoordig allemaal souvenirkraampjes gevestigd. Ook de Mariakerk aan de rand van het plein is niet te missen en van binnen erg mooi om te zien. De toeristeningang is aan de zijkant, maar neem je genoeg aan een blik naar binnen, neem dan de gratis ingang voor gelovigen/kerkgangers naast de hoofdingang.

De rand van het Rynek is bezaaid met terrasjes. Hier kun je prima even bijkomen tijdens je verkenningsronde door de stad. Hier hebben we onder andere bij Dobra Kasza Nasza betaalbaar, eenvoudig maar erg voedzaam en lekker gegeten. Bij een ander restaurant bestelden we een uitgebreide plate voor twee met diverse Poolse gerechten. En bij The Piano Rouge hebben we meerdere keren biertjes gedronken terwijl we genoten van live muziek. Dat was even lang geleden! Wat een feest!

– Rond het plein

Verlaat je het Rynek, dan kom je nog genoeg bars, winkels en kerken tegen. Enkele van die bezienswaardigheden zijn het Collegium Maius en de Sint-Annakerk. Het Collegium Maius is een van de oudste universiteiten van Europa. Hier vind je een museum, maar zelfs het (gratis toegankelijke) binnenplein is al een kijkje waard. De Sint-Annakerk is één van de vele kerken in het centrum. Ik ga ze niet allemaal noemen, maar loop er zeker een paar binnen. Deze kerk noem ik als één van de weinigen omdat ik deze persoonlijk erg mooi vond van binnen. 

Ten noorden van het plein loopt de brede straat Floriańska. Aan het einde van de straat pronkt een mooie oude stadspoort met aan weerszijden een resterend stukje stadsmuur. In deze straat vind je één van de weinige musea die ik bezocht heb tijdens de stedentrip, namelijk het Farmaciemuseum. Ik vond het echt zeer de moeite waard. Het heeft wel een onopvallende ingang, dus het is even goed opletten. Maar eenmaal gevonden wacht je een paar verdiepingen aan brouwsels, dubieuze geneesmiddelen, kruiden, antieke apothekerskasten en de ontwikkeling tot de meer eigentijdse gezondheidszorg.

– De Planty

De oude binnenstad van Krakau wordt omringt door een parkachtige ring, de Planty. Als je een stadsplattegrond in handen hebt zal je deze ring al gauw herkennen. De Planty loopt als een soort langgerekt hoefijzer tot aan de Wawel heuvel. Dit park werd in de 19e eeuw aangelegd nadat een groot deel van de stadsmuren en oude verdedigingswerken waren afgebroken. Zeker op warme dagen is het fijn om hier even onder de bomen te lopen, te luisteren naar straatmuzikanten en je te verbazen over de talloze duiven.

Wawel heuvel

Langs de rivier de Wisła, ten zuiden van de oude stad, ligt de Wawel heuvel. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omliggende omgeving. Op de Wawel, zoals je dat op een heuvel in een stad kunt verwachten, staan een kathedraal en een kasteel. Maar deze plek zou voor mij nog een bijzondere betekenis krijgen: op de eerste dag van onze stedentrip Krakau ging Joey hier op zijn knieën om me ten huwelijk te vragen. (Het antwoord was natuurlijk ‘ja’, waarna we naar het Rynek snelden om daarop te proosten.) Maar ook als je geen aanzoek verwacht is deze plek een bezoek meer dan waard.

– De kathedraal en het kasteel

Al eeuwen staat er een kasteel op deze heuvel en lange tijd was dit de koninklijke residentie. Het Koninklijke kasteel van Wawel hebben wij even gelaten voor wat het was. Op een gegeven moment word ik een beetje ‘museum moe’. Allemaal bordjes lezen en het zoveelste prachtige of bijzondere object bewonderen. Pff… over luxeproblemen gesproken. Anyway, dat neemt niet weg dat het kasteel zeker wel een bezoek waard moet zijn. Dus ben je uitgeslapen, ga er dan zeker naar toe. Bedenk van tevoren wel welke delen je wilt zien, want je moet overal apart tickets voor kopen.  Veel musea in Krakau zijn op een bepaalde dag gratis toegankelijk, zo ook het kasteel. Het kan dus zeker lonen dit in de gaten te houden. Kijk hier voor openingstijden en prijzen.

De Wawel kathedraal hebben we wel bezocht, en daar waren we ook al even bezig. Het is zo groot en mooi, en er is zoveel te zien! Niet alleen in de kathedraal zelf, maar ook in de catacomben en vanaf de toren. Krakau was tot 1609 de hoofdstad van Polen, en met het Koninklijke kasteel als buren was de kathedraal de uitgelezen plek als hof- en grafkerk voor Poolse vorsten. Voor de kathedraal koop je weer aparte tickets.

– Drakenlegende

De Wawel heuvel speelt een belangrijke rol in de bekendste legende van Krakau. Volgens de legende zou er ooit een draak in de grot onder heuvel hebben gewoond. De draak teisterde de omgeving, totdat koning Krak het zat was en de hand van zijn dochter beloofde aan de held die de draak zou verslaan. Er zijn meerdere versies van het verhaal op welke wijze de draak werd verslagen. Eén van de versies is dat een slimme schoenmakersleerling een schaap vulde met zwavel en die voor de grot van de draak legde. De draak hapte toe, maar toen de zwavel in aanraking kwam met het vuur in zijn mond zorgde dat voor een vuur dat de draak zijn mond en keel verschroeide. Om zijn mond te koelen dronk hij uit de Wisła, zoveel dat hij uit elkaar klapte.

De drakengrot in de Wawel heuvel is te bezoeken. Onderaan de heuvel, aan de rivierzijde, staat een groot beeld van de draak dat elke paar minuten vuur spuugt.

Stedentrip Krakau impressie

Podgórze en Karzimierz

Ten zuiden van de Wawelheuvel liggen de wijken Podgórze en Kazimierz, van elkaar gescheiden door de Wisła. Wij hebben deze wijken op één dag bezocht. Het beste kun je eerst Podgórze bezoeken, als je ‘s ochtends nog fris bent. En wanneer je hoofd vol zit met de beladen geschiedenis van die wijk, loop je door naar Kazimierz om bij te komen met een lekkere borrel.

– Podgórze: het voormalige getto

Oorspronkelijk was Podgórze een aparte stad, maar in 1915 werd het een wijk van Krakau. In 1940 kreeg de wijk een nieuwe bestemming toen de nazi’s hier het getto van Krakau van maakten. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in deze buurt die herinneren aan de getto geschiedenis. Om te beginnen zie je op het Plein van de Helden het monument met de lege stoelen. De grote lege stoelen die over het plein verspreid staan herinneren aan de leegte die de mensen die weggevoerd werden naar de concentratiekampen achterlieten. Aan dit plein ligt apotheek Pod Orlem, tegenwoordig een museum. De niet-Joodse eigenaar probeerde destijds de getto-bewoners te helpen vanuit zijn positie als apotheker.

In deze buurt lag ook de fabriek van Schindler. Oscar Schindler was een zakenman die in de oorlog heel wat mensen heeft geholpen. Hij is met name bekend geworden van de film ‘Schindlers List’ van Steven Spielberg. Het museum Schindler Factory gaat echter maar voor een klein deel over het verhaal van Schindler. Dat vond ik wel erg jammer. Grotendeels gaat het over Krakau ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

– Kazimierz: de hippe Joodse wijk

De wijk Kazimierz is de oude Joodse wijk van Krakau. Na de oorlog bleef de wijk leeg en raakte in verval. Maar inmiddels heeft het toch aan belangstelling herwonnen en heeft de buurt zich ontwikkeld tot een hippe wijk. Je kunt hier terecht voor lekker eten en leuke drink- en uitgaansgelegenheden. Zo liepen wij hier langs een binnenplaats waar men een biertuin van had gemaakt. Daar hebben we in de schaduw van een grote boom heerlijk geborreld.

Wil je toch graag nog wat cultuur snuiven, dan kun je hier onder andere de Oude Synagoge en het naastgelegen Museum voor Joodse cultuur en geschiedenis bezoeken.

Buiten de stad

Heb je de tijd, dan kun je ook enkele bezienswaardigheden net buiten de stad meepakken. Ik noem hier de twee bekendste: Auschwitz en de zoutmijnen. Beiden hebben we tijdens onze laatste stedentrip naar Krakau niet bezocht, maar ik ben hier wel jaren geleden geweest. Beiden hebben toen indruk op mij gemaakt.

– Concentratiekamp Auschwitz

Hoeveel boeken, films en andere documentatie is er wel niet van deze plek! Auschwitz is veruit het bekendste concentratiekamp van de Tweede Wereldoorlog. En dat is niet voor niks, als je bedenkt wat voor rol deze plek in de oorlogsjaren heeft gespeeld. Een bezoek aan het kamp zal je dan ook geheid nog lange tijd bijblijven.

Het kamp bestaat uit twee delen wat je kunt bezoeken: Auschwitz I en Auschwitz II – Birkenau. In Auschwitz I zie je onder andere het bekende bord met ‘Arbeit macht frei’ en leer je vanalles over de geschiedenis. In Birkenau zie je onder andere de bekende poort waardoor de trein in al die films aan komt rijden. Hier staan enkele barakken die je van binnen kunt bekijken. Maar vooral drong, in elk geval bij mij, de omvang van de verschrikkingen in Birkenau het meest tot mij door.

>> Kijk hier voor meer informatie over Auschwitz.

– Wieliczka-zoutmijn

De zoutmijn in het plaatje Wieliczka, vlakbij Krakau, is de oudste zoutmijn ter wereld. De eerste vermeldingen zijn uit 1044. Tijdens je bezoek ga je diep de mijnen in. Er is veel te zien, onder andere ontelbare mijngangen, beelden over de geschiedenis en zelfs een ondergrondse kerk met kroonluchters en al. Hier kijk je je ogen uit.

>> Hier hier voor meer informatie over de zoutmijn.

Overnachten in Krakau

Zoals in elke stad zijn er genoeg leuke overnachtingsadresjes te vinden. Ben je er maar een paar dagen dan is het wel zo fijn een beetje centraal te zitten. In en rond het centrum is een goede plek om een overnachtingsadres uit te zoeken voor je stedentrip Krakau. En het is Polen, dus ook in het centrum is het voor Nederlandse begrippen goed betaalbaar.

Wij verbleven in het Santi Hotel. Het was een mooi hotel met oude details, hoewel we wel een airco misten. Slechts een klein stukje verderop, ook in het centrum, is het hotel waar ik jaren geleden met mijn ouders verbleef: Hotel Pollera. Afgaand op de foto’s op internet is dat hotel nog net zo mooi als in mijn herinnering.

>> Zoek nog meer overnachtingsadressen in Krakau.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *