Zagreb: tips voor je bezoek aan de Kroatische hoofdstad

Uitzicht over Zagreb

Ben je op zoek naar een minder voor de hand liggende bestemming voor een citytrip, denk dan eens aan Zagreb! De Kroatische hoofdstad heeft een lieflijke, compacte oude stadskern. Het is ook een leuke bestemming met je lief. Zagreb wordt per slot van rekening ook wel de Oost-Europese stad van de liefde genoemd. Dus boek tickets en een leuk hotelletje, houdt deze blog met tips voor Zagreb bij de hand, en je romantische weekend kan beginnen!

Wie denkt aan een reisje naar Kroatië denkt meestal aan stranden en lieflijke kustplaatsjes. De Dalmatische kust is weliswaar erg populair bij toeristen, maar het binnenland heeft ook veel moois te bieden. Zoals de hoofdstad, Zagreb!

Wij startten onze roadtrip door Kroatië en Bosnië en Herzegovina in Zagreb, maar de stad is ook hartstikke leuk als citytrip. Met twee uurtjes vliegen vanaf Schiphol ben je er.

Zagreb, the city with a million hearts

Met bijna een miljoen inwoners is Zagreb de grootste stad van het land. Sterker nog, hier woont bijna een kwart van de Kroatische bevolking. En dan te bedenken dat dit pas sinds 1991 de hoofdstad is.

Zagreb wordt ook wel de ‘city with a million hearts’ genoemd. Maar in deze stad vind je nog wel meer hartjes! Zo hangen de souvenirwinkels vol met hartvormige versierde koekjes. Tegenover het lunchtentje dat ik verderop aanraad staat een hartvormig bankje. En als je om je heen kijkt zie je nog veel meer liefde…

Het oudste deel van Zagreb vind je in Gornji Grad (bovenstad). Het nieuwere gedeelte wordt Donji Grad (benedenstad) genoemd. De boven- en benedenstad komen bij elkaar op het Trg Bana Jelečića, het centrale plein van de stad. Dit plein is dan ook een mooi startpunt om de stad te verkennen. Van hieruit zijn bijna alle bezienswaardigheden te voet goed bereikbaar.

Bezienswaardigheden in oude centrum

De meeste bezienswaardigheden vind je in het oudste deel van de stad, Gornji Grad. Zagreb mag dan de grootste stad van het land zijn, de gezellige kern is lekker compact. Hieronder lees je meer over de leukste bezienswaardigheden in het oude deel van Zagreb.

Sint Marcuskerk

Deze noem ik als eerst omdat ik zelf als eerste hier naartoe ging. We dropten de spullen in het appartement en niet veel later stonden we op Svetog Marka, het Sint Marcusplein. Op het plein vind je de Sveti Marko, Sint Marcuskerk, de oudste parochiekerk van Zagreb. Vooral bijzonder is het dak van de kerk. Het dak uit 1882 is een kleurrijk geheel met de wapens van Zagreb en van Kroatië. Rond het plein – en dus rond de kerk –  liggen verschillende regeringsgebouwen.

Sint Marcuskerk, Zagreb
De Sint Marcuskerk herken je direct aan zijn opvallende dak.
De Stenen Poort

Als je van het Sint Marcusplein de Ulica Kamenita inloopt, kom je uit bij Kamenita Vrata, de Stenen Poort. Deze tunnel is de enige nog bestaande oorspronkelijke toegang tot dit deel van de stad, uit de 13e eeuw. In 1731 was er een brand waardoor een deel van de stad, rond deze poort, in vlammen opging. Toen men na de brand ging puinruimen, werd er tussen de asresten een ongeschonden Mariabeeld gevonden. Dit was wel zo wonderbaarlijk, dat dit beeld nu het middelpunt is van een kapelletje dat in de gerestaureerde poort werd gebouwd. Als je nu door de tunnel loopt is het daardoor net alsof je dwars door een kerk heen loopt.

Uitzicht vanaf de ‘inbrekerstoren’

Aan de rand van Gornj Grad staat de Kula Lotrščak, oftewel de inbrekerstoren. Als je voor de Sint Marcuskerk staat, met je rug naar de hoofdingang, dan kijk je er recht tegenaan. De inbrekerstoren is het enige wat er nog staat van de oorspronkelijke versterkingen van deze wijk. Vanaf de muur naast de inbrekerstoren heb je al een mooi uitzicht over de stad, maar het uitzicht is nog beter vanaf de punt van de toren. Deze klim is zeker de moeite waard!

Schrik trouwens niet als je om 12 uur ‘s middags een harde klap hoort. Traditiegetrouw wordt elke dag om 12 uur het kanon vanaf de toren afgeschoten. Wil je weten waar het lawaai vandaan komt en waarom het nog steeds dagelijks wordt afgevuurd? Plan dan vooral je klim in de toren rond het middaguur.

Museum of broken relationships

In de straat tussen de inbrekerstoren en het Sint Marcusplein vind je het museum of broken relationships. In een stad die bijna uit zijn voegen barst van de liefde en hartjes-souvenirs, laat dit museum op een originele wijze de andere kant van de liefdesmedaille zien. Je ziet hier allerlei objecten die te maken hebben met het einde van een relatie, met de persoonlijke toelichting van de schenker erbij. Er zitten grappige verhalen bij, en hele droevige, maar in elk geval zijn het hele persoonlijke verhalen. Overigens kun je zelf dus ook een object aan het museum schenken, en wie weet komt dan jouw eigen verhaal in het museum te hangen.

De kathedraal

In de hooggelegen buurt Kaptol staat de kathedraal van Zagreb. De 108 meter hoge torens steken boven de hele stad uit. Dus zelfs zonder kaart kun je deze plek makkelijk vinden! In 1102 werd er voor het eerst een kerk op deze plek gebouwd, maar deze werd later vernietigd en herbouwd. Na een aardbeving in 1880 werd de kathedraal opnieuw hersteld, herbouwd en uitgebreid. Het huidige imposante bouwwerk is het hoogste gebouw van heel Kroatië.

Dolac

Tegenover de kathedraal ligt overigens de Dolac, de dagelijkse markt met verse producten. Deze plek is ook zeker een bezoekje waard. Al is het maar om wat handfruit te kopen voordat je de stad verder gaat verkennen.

Lekker eten in Ulica I

Wil je lekker eten, dan kom je vroeg of laat uit in deze straat. Hier vind je namelijk alleen maar restaurantjes. Vanaf het Trg Bana Jelečića loop je zo deze straat in. De eerste avond hebben we hier heerlijk gegeten bij Curry Bowl. Hoewel het bij alle restaurantjes wel druk is, was dit de enige plek waar ik zelfs mensen in de rij zag staan. En met reden! Wat ik ook een succes vond was de lunch bij Otto & Frank: ‘comfortfood’ en craft beer…

Tips voor buiten het centrum

Buiten (of aan de rand van) het centrum zijn ook nog twee plekken die zeker een bezoekje waard zijn. Sterker nog, ik denk dat de eerste zelfs een van mijn favoriete tips voor Zagreb is. Dus sla die zeker niet over!

Mirogoj-begraafplaats

Pak vanaf de kathedraal bus 106, en je staat een paar minuten later voor de indrukwekkende ingang van de Mirogoj begraafplaats. De indrukwekkende entree is overgroeid met klimplanten. Ook de arcaden aan weerszijden van de entree zien er erg mooi uit. Op de rest van de begraafplaats zijn ook de ‘gewone’ graven mooi om te zien. De bekendste persoon die hier begraven ligt is de eerste president van Kroatië, Franjo Tudjman (1922-1999). Hij ligt in zwarte granieten tombe achter de hoofdkapel.

Entree Mirogoj begraafplaats
Entree van de Mirogoj begraafplaats
Tuinen en parken

Het centrum van Zagreb wordt omsloten door een ‘hoefijzer’ van groen. Onderdeel van die hoefijzer is de botanische tuin, op 10 minuten loopafstand van het centrale plein. Voor de botanische tuin hoef je geen entree te betalen. Het is een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van de grote variatie bomen en planten. Vooral in het voor- en najaar is dit een kleurrijke plek. Mocht je geïnteresseerd zijn in de planten die je hier kunt zien, dan kun je een gids halen bij de kiosk bij de hoofdingang.

Zie je toch liever wat meer beweging tussen het groen, dan vind je een bezoekje aan het Maksimirpark misschien nog leuker. Dit is een van de oudste openbare parken van Europa. Onderdeel van het park is de Zagreb Zoo. De entree voor dit deel van het park is 30 kuna, omgerekend ongeveer €4,-. Daarvoor kun je nog eens naar de dierentuin, toch?

Tripje buiten Zagreb: Plitvice meren

Ben je meerdere dagen in Zagreb, dan kun je ook een excursiedagje inplannen. Een populaire trip vanuit Zagreb is die naar de Plitvice meren. Let op, het is wel 2 uur met de bus enkele reis. Maar als je vroeg vertrekt en na het avondeten weer terug gaat kan dat prima. Of huur een auto en rij er zelf naartoe. Als je van mooie natuur houdt, zijn de Plitvice meren een absolute aanrader!

Meer tips voor de Plitvice meren? Binnenkort komt er hier een blog over online. Dus hou zeker DutchWayfarer in de gaten voor meer tips voor Kroatië!

Dat waren alweer mijn tips voor Zagreb. Ben je ook in deze stad geweest en heb jij nog meer tips? Deel ze hieronder!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *