Wat te zien en te doen in Krka Nationaal Park, Kroatië

Skradinski buk

In het midden van Kroatië ligt Krka NP. Waar je in Kroatië ook bent, overal kom je wel plaatjes tegen van de verschillende mooie watervallen van dit nationaal park. In tegenstelling tot enkele andere parken mag je hier ook zwemmen. Dus ben je ook maar enigszins in de buurt, breng dan een bezoekje aan dit park voor een verfrissende duik bij prachtig natuurschoon. Als dat nog niet genoeg reden is om de navigatie op Krka NP in te stellen: het park heeft ook nog wel forten en ander cultureel erfgoed in de aanbieding!

Na een bezoek aan de Plitvice meren en Paklenica was Krka het derde en laatste Nationaal Park dat we bezochten tijdens onze roadtrip door Kroatië. In deze blog lees je wat er allemaal te zien en te doen is – en vertel ik hoe ons dagje Krka NP eruit zag! Want wij hebben slechts één dagje het park bezocht, maar je kunt je er best meerdere dagen vermaken.

Hieronder lees je meer over:

  • Krka Nationaal Park: over bezienswaardigheden, ingangen en entree
  • Ons dagje Krka NP: over zwemmen bij de watervallen en touren langs water en dorpjes.
  • Locatie en verblijf in de buurt van Krka NP: over afstanden tot grote steden en leuke overnachtingsplekjes

Over Krka NP

Krka NP beslaat een langgerekt stuk natuur ter grootte van 109 vierkante kilometer, waar de Krka rivier doorheen loopt. Het park heeft 10 ingangen, en eenmaal binnen kun je je vergapen aan 7 watervallen, 5 middeleeuwse forten en een Romeins militair fort. Je kunt het park verkennen over 47 kilometer aan educatieve wandelpaden, 470 kilometer fietspaden – of je pakt stukken met de boot of auto.

Ben je de draad al kwijt? Om het even wat overzichtelijker te maken zie je hieronder een kaartje van het park:

Bron: brochure Krka NP, maart 2020
Bezienswaardigheden

Zoveel opties om te bekijken – waar begin je? Ik ga proberen een beetje overzicht in deze grote aantallen te scheppen.

Het populairste stuk van Krka NP ligt helemaal onderaan op het kaartje: de Skradinski buk watervallen. Deze zijn te bereiken via de ingangen bij Skradin of Lozovac. Van hieruit kun je met verschillende bootexcursies ook een groot deel van de rest van het park verkennen.

Iets noordelijker, op een breder deel van de Krka rivier, ligt een klooster op een eilandje: Visovac. Pak je een bootexcursie vanaf de Skradinski buk watervallen, dan ligt dit eilandje al op je route. Maar je kunt hier ook met de auto komen. Vanaf Stinice en Remetic is het maar een kort boottochtje naar het klooster.

Nog iets verder naar boven ligt Roški slap, de tweede grote partij watervallen bestaande uit één hoge en een reeks lagere watervallen. Hier vind je ook Ozidana pećina, de enige grot die toegankelijk is voor bezoekers.

Vanaf Roški slap gaat er nog één boottochtje verder omhoog, naar het Krka klooster en de fortenTrošenj en Nečven.

Nog noordelijker liggen ook nog vijf watervallen en een aantal forten. Je kunt hier niet met een bootexcursie komen, maar wel met de auto. Een voordeel: daardoor is het hier ook rustiger dan in de lager gelegen delen, dichter bij de zee.

Ingangen en entree

Je kunt het park in via verschillende ingangen. Bij elke ingang kun je een dagticket kopen, die ook geldig is bij de andere ingangen. Je koopt dus één keer een kaartje bij de eerste entree die je tegen komt op je dag, en daarmee kun je de hele dag het park verkennen. Met dit ticket kun je ook met de boot mee van Skradin naar Skradinski buk. De andere boottochten zijn tegen meerprijs.

Krka NP is het hele jaar open. In het laagseizoen kun je park in van 9:00 – 16:00. In het hoogseizoen gelden ruimere openingstijden. Controleer voor je bezoek online de actuele openingstijden en prijzen.

Ons dagje Krka NP

Tijdens onze roadtrip door Kroatië verbleven wij een paar dagen in Vodice, een dorpje aan de kust ter hoogte van Krka NP. Het lag op een half uurtje rijden van Skadrin, de dichtstbijzijnde ingang tot het park. Dat is dus waar onze dagtrip begon!

Zwemmen bij de Skradinski buk watervallen

We vertrokken op tijd naar Skadrin. Vanaf hier kun je de boot pakken naar de watervallen, of gaan lopen. Zo vroeg op de dag is het nog aangenaam om te wandelen, dus gingen we te voet. We kochten een kaartje en liepen de route van 4 kilometer naar de plek waar het ons om te doen was: de Skradinski buk waterval. Voor deze waterval kun je zwemmen – en de oevers liggen hier dan ook stikvol met toeristen. Maar goed, soms moet je dat maar voor lief nemen (of zorgen dat je er vroeg bent) om iets te kunnen zien.

Het zwemmen stelden we nog even uit. Eerst liepen we de eductatieve route van ongeveer 2 kilometer langs de grote en een paar kleinere achterliggende watervallen. Langs de route waren eettentjes, huisjes waar ambachten werden uitgevoerd en winkeltjes. En we hadden natuurlijk zicht op mooie waterpartijen! Terug bij het startpunt namen we een verfrissende duik. Het was wel even klauteren van de kant het water in, en over de rotsen. Maar zeker in de zomer lonkt het water natuurlijk voor plonsje.

Onze tour door Krka NP
De Skradinski buk watervallen zijn het bekendste en daardoor het drukste deel van Krka NP.
Touren langs Visovac en Roški slap

Tegen de middag namen we de boot terug naar Skadrin, terug naar onze auto. Toen we bijna bij onze auto waren, zagen we een strandje waar het lekker rustig was. Hier hadden we weliswaar geen uitzicht op mooie watervallen, maar het zag ten minste niet zwart van de mensen en je kon hier ten minste zonder klauteren en klimmen het water in. We legden een kleedje uit onder een boom en gingen eerst eens onze lunchpakketjes oppeuzelen en siësta houden.

Daarna stapten we in de auto om eens wat verder langs de Krka rivier te touren. Helemaal naar de noordelijkste watervallen, dat gingen we niet meer redden. Dus zetten we om te beginnen koers naar Roški slap. Langs de weg daarnaartoe kwamen we regelmatig mooie uitzichtpunten tegen. Tussendoor stopten we dan ook nog een keertje om van de panorama view te genieten.

Bij Roški slap lieten we onze kaartjes zien en we konden zo doorlopen naar het wandelpad langs de watervallen. De klim naar de grot sloegen we over. Wel namen we nog een kijkje bij het mini-dorpje met eettentjes. Hier waren ook weer mensen aan het zwemmen – en het was aanzienlijk rustiger dan bij de Skradinski buk watervallen. Als we dat hadden geweten, waren we eerder hierheen gereden en waren we hier gaan zwemmen! Maar ja, als-als-als…

Op de terugweg stelden we de navigatie nog even in op Stinice. Langs de hooggelegen aanrijroute was weer een uitkijkpunt, waar we stopten voor een mooi uitzicht op het eilandje Visovac. En ineens viel het kwartje: hier was ik eerder geweest! Als tiener was ik ook eens met mijn ouders in Kroatië.  Toen hebben we ook met de auto langs de Krka rivier getoerd, alleen toen hadden we verder niet echt watervallen bezocht. Even een foto maken en naar papa en mama sturen dus. ‘Kennen jullie deze nog?’

 

Visovac-eiland-Krka-rivier
Het eilandje Visovac in de Krka rivier
Meerdere dagen Krka NP

Wij hebben het Krka gebied maar één dag bezocht. En je las het: eigenlijk kwamen we tijd te kort om alles te kunnen zien. Dus zeker als je veel van het park wilt zien, en het een beetje op je gemak wilt doen, dan kun je je hier best een dag of twee, drie vermaken. Bezoek je ook nog wat leuke plaatjes in de buurt (zoals Šibenik) en wil je nog een dagje aan zee liggen, dan kun je er rustig een weekje van maken!

Locatie en verblijf in de buurt van Krka NP

Krka NP ligt ongeveer halverwege Kroatië, tussen Zadar en Split in. Vanaf beide steden is het ongeveer een uurtje rijden naar Krka NP. Het dichtstbijzijnde bekendere stadje is Šibenik (25 min. rijden), een idyllisch kustplaatje dat op zichzelf al een bezoekje waard is.

Wil je een leuke accomodatie in de buurt van Krka NP, dan kun je ook kijken voor naar plaatsjes als Skradin, Lozovac, Knin, Drniš, Promina, Ervenik of Kistanje.

Booking.com

Wij verbleven in Vodice, een kustplaatsje praktisch naast Šibenik. Iets verder weg dus, maar nog steeds maar een half uurtje rijden. Vodice is echt een badplaats met veel strand, een lange boulevard met horeca en winkeltjes, en kleine maar gezellige kern. We overnachtten in B&B Sidro, op loopafstand van het strand en de leuke kern. De B&B was niet spectaculair maar gewoon netjes – maar wel met ontzettend vriendelijk en gastvrij personeel.

Benieuwd naar meer Nationale Parken in Kroatië? Dan vind je deze blogs wellicht ook interessant:

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *