Alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Plitvice meren

In het binnenland van Kroatië ligt het prachtige Nacionalni park Plitvička jezera, oftewel: NP Plitvice. De Plitvice meren waren voor ons de tweede stop tijdens onze roadtrip vorig jaar. Het is weliswaar een toeristische trekpleister, maar er zijn wel degelijk manieren om de massa te vermijden. Bovendien is dit natuurschoon absoluut een bezoek waard!

In dit artikel vertel ik je waarom de Plitvice meren een aanrader zijn als je Kroatië bezoekt en wat voor wandelroutes er rond de meren lopen. Tot slot geef ik je ook nog praktische tips om je bezoek voor te bereiden.

>> Lees hier meer over onze roadtrip door Kroatië en Bosnië en Herzegovina.

Wat is er te zien in de Plitvice meren?

NP Plitvice is met 296 vierkante kilometer het grootste nationaal park van Kroatië. De grote trekpleister zijn natuurlijk de ruim 16 prachtige turquoise, met elkaar verbonden meren. Maar het water ecosysteem beslaat slechts 1% van het totale NP. Verder bestaat het park voornamelijk uit bos en voor een klein deel uit grasland en infrastructuur. In 1949 kreeg het gebied de status van Nationaal Park, en het is daarmee het oudste NP van Kroatië. Sinds 1979 staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het park heeft een zeer grote biodiversiteit. Zo komen er onder andere 50 zoogdiersoorten, 22 vleermuissoorten, 440 vlindersoorten en 168 vogelsoorten voor. En dan heb ik het nog niet over de talrijke plantensoorten. Ook komen er drie grote Europese carnivoren voor: de wolf, de lynx en de bruine beer. Nu hoef je niet heel bang te zijn die tegen het lijf te lopen: zij houden zich liever op in rustigere delen van het park.

Hoge en lage meren

De Plitvice meren lijken op het eerste gezicht eigenlijk één lang gerekt meer. Maar randen van tufsteen verdelen het water in meer dan 16 kleinere meertjes. Tussen de meertjes bestaan hoogteverschillen, waardoor het park vergeven is van de watervallen. De watervallen variëren van kleine stroompjes tot een hoogte van maar liefst 78 meter.

Je zult gauw genoeg merken dat er continu wordt gesproken over de “upper lakes” en de “lower lakes”: de hoog en de laag gelegen meren.

Bij de laag gelegen meren merk je direct dat je vanaf de ingang inderdaad naar beneden loopt. Dat betekent ook dat je dus langs mooie uitkijkpunten komt, waar je van bovenaf op de meren en watervallen kijkt. In het uiterste puntje van de laag gelegen meren vind je dan de ‘grote waterval’ aka de Veliki Slap. Met ‘groot’ wordt vooral hoog bedoeld: dit is die reus van 78 meter.

De hoog gelegen meren zijn veel meer een aaneenschakeling van kleinere meertjes. De watervallen hier halen bij lange na niet de hoogte van de Veliki Slap, maar ze winnen het wel in aantal en zijn daardoor minstens zo mooi.

Watervallen Plitvice meren
Door de hoogteverschillen tussen de meren zijn er heel veel watervallen in NP Plitvice.

Wandelroutes rond de Plitvice meren

Rond de Plitvice meren zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Bij de entree van het park staan ook borden waarop de verschillende routes staan aangegeven, inclusief lengte en geschatte tijd. Je kunt het park betreden via twee ingangen: ingang 1, bij de laag gelegen meren, en ingang 2, tussen de hoog- en laag gelegen meren in. Vanaf elke ingang kun je vier verschillende routes volgen:

  • A – route : 3,5 km, vanaf ingang 1
  • B – route : 4 km, vanaf ingang 1
  • C – route : 8 km, vanaf ingang 1
  • E – route : 5,1 km, vanaf ingang 2
  • F – route : 4,6 km, vanaf ingang 2
  • H – route : 8,9 km, vanaf ingang 2
  • K – route : 18,3 km, vanaf ingang 1 of 2

Veel van de routes zijn in combinatie met een korte of lange boottocht en/of een pendelbusje. Hier hoef je niet extra voor te betalen. Op de website van het park vind je een actueel overzicht van de wandelroutes en eventuele afsluitingen wegens onderhoudswerkzaamheden.

Onze wandelroute: route K in twee dagen

Wij liepen route K, verspreid over twee dagen. De eerste dag liepen we het stuk van de route rond de hoog gelegen meren. Dag twee liepen we rond de laag gelegen meren. Bij deze route loop je eigenlijk een heel rondje om de meren, zonder gebruik te maken van de pendelbussen of de langere boottocht. Omdat we de route in twee delen knipten maakten we alleen gebruik van het korte boottochtje ter hoogte van ingang 2.

Bij deze route loop je – uiteraard – over de vlonders langs de meren en kom je langs de mooie watervallen. Maar daarnaast leidt deze route ook langs delen waar de andere routes niet komen. Daardoor liepen we soms in de drukte (want we waren daar in het hoogseizoen), en soms liepen we op stukken waar we niemand voor of achter ons zagen. En door de route op te knippen hadden we per dag voldoende tijd om alles rustig te bekijken.

Hieronder zie je tussen de foto’s de kaartjes van de routes die wij liepen. Laat je niet afschrikken door de afstanden: deze zijn inclusief 6 kilometer aanlooproute (3 heen, 3 terug) vanaf ons overnachtingsadres in het dorp.

wandelroutes Nationaal Park Plitvicemeren
We hebben twee dagen gewandeld door NP Plitvice, en het was twee dagen genieten!

Bezoekersinfo: over entreekaartjes, bereikbaarheid en overnachten

De Plitvice meren zijn prachtig en daarom absoluut een bezoek waard! Maar dat betekent ook dat je niet de enige bent. Zeker in het hoogseizoen is het erg druk. Dit is iets om rekening mee te houden bij het plannen van je bezoek. Wil je de massa vermijden? Ga dan in het laagseizoen. Of ga in het hoogseizoen accepteer dat je met nog meer mensen daar rondloopt. Je kunt dan wel altijd nog kiezen voor een wandelroute waarbij je af en toe ook op wat rustigere stukken loopt, zoals route K. De drukste stukken zijn vanaf ingang 1 naar Veliki Slap, en vanaf ingang 2 de route over de vlonders langs/tussen/over de meertjes naar de pendelbus.

Heb je een datum (of meerdere) geprikt waarop je de meren gaat bezoeken? Bestel dan gelijk je kaartjes online! Voorheen kon je het nog wel op de bonnefooi proberen, maar tegenwoordig moeten tickets verplicht van tevoren gekocht worden. Dit kan tot één dag voor de bezoekdag.

Bij het bestellen moet je kiezen bij welke ingang je naar binnen wilt. De twee ingangen liggen drie kilometer uit elkaar, dus even gauw naar de andere ingang lopen doe je niet zomaar. Het is goed om te onthouden dat ingang 1 in het noorden van de meren ligt, bij de laag gelegen meren, niet ver van de Veliki Slap. Ingang 2 zit halverwege de meren. Wij kozen voor ingang 2 omdat dat ten eerste dichter bij ons overnachtingsadres was, en ten tweede omdat je vanaf daar zowel naar de hoog- als de laag gelegen meren kunt. Zo konden we per dag kiezen welke kant we op wilden.

Het park ligt in het binnenland, en er zijn geen grote plaatsen in de buurt. Je kunt er dus het beste met de auto naar toe. Ben je niet met je eigen auto? Dan kun je een huurauto overwegen (ik heb zelf goede ervaringen met SunnyCars). Vanaf de kust en grote steden (die dus wat verder weg liggen) gaan er ook bussen. Ik had via getbybus.com buskaartjes geregeld van en naar de Plitvicemeren, en dat beviel ook prima.

Gezien de reistijden naar de meren – en zeker als je meerdere dagen het park in wilt – kan het fijn zijn een overnachtingsadres te boeken in de omgeving van de Plitvice meren. Wij zaten in Plitvice Miric Inn in het dorpje Jezerce. Een hele fijne accommodatie, lieve mensen, de mogelijkheid om daar te eten én op loopafstand van ingang 2. Maar er zijn nog meer leuke accommodaties rond de Plitvicemeren. Houdt er bij het boeken alleen rekening mee hoe je van je overnachtingsplek naar het park komt.

En dan ben je daar eindelijk, en ga je het park in… Waar moet je rekening mee houden? Ten eerste: als je met de auto bent, zul je die ergens moeten parkeren. De parkeerplaatsen bij het park rekenen 7 kuna (ongeveer 1 euro) per uur. Verder: trek schoenen aan waar je stevig op kunt lopen. Je gaat ten slotte een lekker stukje in de natuur lopen op ongelijke ondergrond. Maar ook kunnen de vlonders glad zijn door het water. Zorg dus voor grip! Daarnaast is het fijn om een rugzakje bij je te hebben met op z’n minst water en een snackje, misschien zelfs een lunchpakket. Zeker in het hoogseizoen is zonnebrand ook geen overbodige luxe.

Dus nog even de tips op een rijtje:
  • Wil je de meute vermijden? Bezoek de meren in het laagseizoen, of kies een route met ook rustige stukken.
  • Kies via welke van de twee ingangen je het park in wilt.
  • Koop je tickets vooraf online.
  • Boek je overnachtingsadres in de omgeving van de Plitvice meren.
  • Regel je vervoer: ga je niet met je eigen auto? Neem een huurauto, of ga met de bus.
  • Pak vooral ook je wandelschoenen in, of op z’n minst stevige stappers die voldoende grip bieden op de soms natte vlonders.

Let op! Toen wij er in de zomer van 2019 waren, was men al flink bezig met onderhoud aan de wandelsteigers. Op dit moment wordt er groot onderhoud gepleegd aan het park. Daardoor zijn enkele wandelroutes niet begaanbaar, en is één van de ingangen gesloten. Dit zal in elk geval t/m voorjaar 2020 duren. Houdt hier rekening mee bij het plannen van je bezoek. Kijk op de website van het nationaal park wat de stand van zaken is.

En, heb je iets aan dit artikel gehad? Of mis je nog iets? Ik hoor het graag. Liken en delen wordt op prijs gesteld. En ga je binnenkort naar de Plitvice meren, dan wens ik je alvast heel veel plezier!

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →