Mostar: 10 tips voor in en om de stad

Stari Most - Mostar

Mostar vond ik absoluut een van de hoogtepunten van onze roadtrip door Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Het was voor mij de eerste keer in Bosnië en Herzegovina, en het smaakt zeker naar meer. Het is kleinschalig, het is pittoresk, het staat bol van de geschiedenis… Heb je al zin om erheen te gaan? Hierbij mijn 10 tips voor als je Mostar bezoekt!

O ja, ik zei kleinschalig, maar dat betekend niet dat je in minder dan een dag klaar bent in deze regio. Vanaf de Kroatische kust worden ook wel dagtochten deze kant op aangeboden, maar doe jezelf een plezier en ga in elk geval een dag of twee, drie. In deze blog vind je een aantal tips voor Mostar zelf, en als afsluiter nog twee tips voor mooie plekken in de buurt.

Tips om Mostar te ontdekken

#1 – Free tour

Ik begin er maar gelijk mee, aangezien het een aanrader is om je bezoek aan Mostar hiermee te beginnen. Met een free tour maak je een wandeling langs de hoogtepunten en krijg je gelijk een beeld van wat je later op de dag nog eens beter wilt bekijken. En het allerleukste: je krijgt info van iemand die de stad (en het land) goed kent.

De tour is gratis, maar het is wel gebruikelijk dat je aan het eind een fooi geeft. Free tours vind je in veel steden en is altijd een goed idee om je citytrip mee te beginnen. Op deze site kun je je aanmelden voor de Free tour in Mostar.

#2 – De Stari Most

De bekende trekpleister van Mostar is de Stari Most, de brug die 19 meter boven de Neretva de twee zijden van de stad met elkaar verbindt. De stad dankt zijn naam zelfs aan de brug, die vroeger werd bewaakt door brugwachters (de ‘Mostari’). In de oorlog in 1993 werd de brug verwoest. In 2004 werd de herbouwde brug geopend en aan de UNESCO lijst toegevoegd.

De Stari Most speelt ook een hoofdrol in een belangrijke traditie van Mostar. Mannen springen van de brug om hun mannelijkheid te bewijzen. Wat ooit begon als een manier om indruk te maken op dames, is nu een stunt waar de springers geld mee verdienen. Zodra er een bepaald bedrag is ingezameld onder de toeschouwers, wagen ze de sprong. In de zomer gebeurd dit meerdere keren per dag. Wil je zelf de sprong wagen? Dan kun je op ‘springles’ om daarna jezelf zo elegant mogelijk van de brug af te storten.

#3 – De Kriva Cuprija

Op enkele minuutjes lopen van de Stari Most vind je een kleiner bruggetje: de Kriva Cuprija. Deze kleine variant is wel een stukje ouder dan zijn grote broer. Deze werd 8 jaar eerder gebouwd om de bouwstijl van de brug uit te testen. De test was kennelijk succesvol, want de grote brug heeft aardig wat eeuwen doorstaan voordat die bezweek aan oorlogsgeweld. Rond de Kriva Cuprija vind je meerdere eettentjes en terrasjes vanwaar je uitzicht hebt op dit schilderachtige bruggetje.

#4 – Winkelen in het oude centrum

In de straatjes rond de Stari Most vind je vele winkeltjes met handgemaakte producten en eettentjes. Het is hier dan ook gezellig druk. Vanaf het straatje dat langs de moskeeën uit #5 loopt, heb je ook een goed uitzicht over de Stari Most.

Hoewel dit deel in de oorlog flink onder vuur heeft gelegen, is het mooi hersteld. Maar kijk af en toe ook eens naar boven. Ik vond het bijzonder te zien dat de voorste gebouwen (in het zicht van de toerist) mooi hersteld zijn, maar wat daarachter zit niet. Soms is het zelfs de onderste etage die gerestaureerd is, terwijl de bovenste verdiepingen nog altijd eruit zien als een ruïne.

Winkelen in Mostar
De winkelstraat langs de Neretva is mooi hersteld, maar vlak daarachter staat nog altijd een ruïne.

#5 – Moskeebezoek

Eeuwenlang hoorde Mostar bij het Ottomaanse rijk. Als gevolg daarvan is dit deel van Bosnië en Herzegovina nog steeds hoofdzakelijk moslim. Niet voor niets zie je dan ook verschillende minaretten boven de stad uittorenen.

Een aantal moskeeën kun je ook van binnen bekijken. Zoals de Koski Mehmed Pasha, op zo’n 150 meter van de Stari Most. Deze 17e eeuwse moskee is de enige in Mostar met nog de originele oude binnenkant. Maar het meest indrukwekkend is de het uitzicht op de Stari Most vanaf de minaret.

Verderop langs dezelfde winkelstraat, tegenover het oorlogsmuseum, vind je de Karadjoz-Beg moskee. Deze 16e eeuwse moskee kun je ook in. Het is de grootste in de regio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte deze erg beschadigd, maar tijdens de Joegoslavische oorlog kreeg de Kradjoz-Beg het helemaal zwaar te verduren. De moskee is volledig gerenoveerd en in 2004 heropend.

#6 – De kroeg in

Zei ik al dat je rond de Kriva Cuprija leuke terrasjes hebt? Dat is inclusief enkele leuke kroegen, voor wie van een goed glas bier houdt. Bovenaan bij de weg dronken we er eentje bij de Craft Beer Garden imaimoze. Hier kun je originele lokaal gebrouwen biertjes bestellen, zoals watermeloenbier en banaanbier. Een trapje naar beneden vonden we de Black Dog Pub, een tent met een flink rock-gehalte, zelf gebrouwen bier en live muziek. Deze plekken vond ik toch wel een fijne afwisseling op de romantische terrasjes (ook leuk, begrijp me niet verkeerd!).

#7 – Museum of War and Genocide Vitcims 1992-1995

Nog niet eens zo bijzonder lang geleden woedde er oorlog in dit deel van Europa. In Mostar is heftig gevochten. Veel mensen herinneren zich nog wel de beelden dat de Stari Most aan gort werd geschoten. Schijnbaar… want voordat ik me verdiepte in een reis naar Bosnië en Herzegovina had ik geen flauw benul van de Joegoslavische oorlog in de jaren ’90. Goed, ik ben van ’91, dus ik was te klein om wat van het nieuws mee te krijgen. Maar ik schaamde me haast dat ik zo weinig wist.

In dit kleine museum in het centrum van Mostar is mijn kennis een beetje bijgespijkerd. Het geeft een overzicht van de oorzaak van de oorlog, de uitkomt, en een hoop (persoonlijke) verhalen van wat daartussenin gebeurde.

#8 – Boulevar Revolucije

Ben je geen museumganger, dan is de stad zelf een soort openluchtmuseum over de oorlog. Met name in aan de Bulevar Revolucije, dat een tijdlang de frontlinie was, zie je nog veel kapotgeschoten gebouwen. Er wordt wel gewerkt aan de wederopbouw, maar dit verloopt langzaam. Zo zie je, als je op het compleet gerenoveerde Spaanse plein staat, aan de overkant van de straat de ‘Sniper Tower’. Dit hoge gebouw was ooit een bank, maar sinds het in de oorlog vanwege zijn strategische ligging gebruikt werd om de vijand onder vuur te nemen is er weinig meer aan veranderd.

Tips voor uitjes buiten Mostar

#9 – Kravika watervallen

Op zo’n 40 km van Mostar vind je de prachtige Kravika watervallen. Op warme dagen kun je hier een verfrissende duik nemen. Ik ben hier niet geweest omdat we ook al naar de Plitvice meren en de Krka watervallen waren geweest – en ja, een mens moet keuzes maken. Maar ben je meerdere dagen in de omgeving van Mostar, dan is dit een mooie plek voor een dagje uit.

#10 – Blagaj

Het hoogtepunt van dit kleine dorpje is de tekija/derwisj-huis. Dit is een plek waar islamitische geestelijken woonden en leerden – een soort klooster, dus. Je kunt de tekija vanbinnen bekijken, maar vooral ook de buitenkant is mooi. Het ligt tegen een bergwand, en.. nou ja, een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dus kijk maar naar de foto (ik ging er blij van kijken!). Zeker een bezoek waard.

Bosnie en Herzegovina - Blagaj

Dit waren mijn tips voor Mostar. Heel veel plezier op je reis! Heb je nog meer tips? Of wil je je mooie ervaringen met Mostar delen? Laat een reactie achter onder deze blog.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *