Dickens Festijn Deventer: beleef het kerstgevoel van toen

Etalage met Dickens boeken
Elk jaar komt tijdens het Dickens Festijn in Deventer de wereld van Charles Dickens tot leven. In de straatjes van het Bergkwartier waan je je in het Engeland van de 19e eeuw.  Loop tussen verschillende personages uit boeken als A Christmas Carol en Oliver Twist. Haal ‘hot wine’ bij een kraampje, neus tussen het antiek van een winkelier, spring opzij als de agent op zijn fluitje blazend voorbij rent, en pas op dat de zwerfkinderen niet je zakken rollen.

In het weekend van 15 en 16 december 2018 vond alweer de 28e editie van het Dickens Festijn plaats. Dit jaar bezocht ik ook het festijn – wat mij betreft een aanrader voor wie in Nederland een dagje uit wilt rond de feestdagen!

Dickens’ verhalen komen tot leven

Het festijn trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Om te voorkomen dat je hutjemutje naar het einde toe schuifelt worden elke keer maar een bepaald aantal mensen binnen gelaten. Houd dus rekening met een wachtrij. Vanwege de drukte wordt het ook aangeraden om met het openbaar vervoer te komen. Vanaf het station loop je direct de juiste straat in en sluit je zo achteraan in de rij.

Ik ben al eens eerder geweest, en vond het tijd voor een tweede bezoek. Op zondag gingen we met de trein naar Deventer. Zoals verwacht stonden we dus in de rij. Maar het wachten is geen straf, aangezien de eerste acteurs al voorbij komen. Een meisje verkoopt krantjes met informatie over het festijn, bij een kraampje langs de rij kun je een warme drank kopen, mijn muts wordt gejat (en terug gegeven) door een armoedig gekleed meisje en een schoorsteenveger klimt van raamkozijn naar raamkozijn.

Eenmaal binnen wordt ons ‘merry christmas’ gewenst door een deftig paar.  We komen nog veel typische figuren tegen. Chique geklede hoge heren en dames, kooplui, verhuizers, zwervers, wezen en gevangenen. Een zieke wordt met hoge snelheid in een kruiwagen door de straten gereden. We moeten aan de kant als de drie kerstgeesten van het verleden, heden en de toekomst voorbij schrijden. Het leeft, en overal om ons heen is wel iets te zien.

Dickens Festijn Deventer 2018

Boeken, mistletoe en ‘hot wine’

Het is al half één als we het festijn binnen lopen dus we kijken algauw uit naar een plekje om wat lekkers te eten. We belanden bij Roasted voor een sandwich pulled chicken. Een sfeervolle zaak, met robuuste inrichting en oude elementen zoals de balken van het dak die nog zichtbaar zijn. Het personeel is voor de gelegenheid ook in stijl verkleed, waardoor het echt onderdeel wordt van het festijn.

Ook in andere winkels zijn de  winkeliers veranderd in kooplui van twee eeuwen geleden. Uiteraard in de kraampjes met ‘hot wine’ en etenswaar, maar ook in de gevestigde winkels. Dat uiteraard in dit stukje van de stad verschillende antiek- en brocante winkels zitten komt de overtuigende sfeer alleen maar ten goede. Het decor van de oude gebouwen van Deventer, de aankleding met de dennebomen en lichtjes, de verkoop van Dickens-boeken, het Dickens-kabinet (een permanente expositie over het leven en  werk van Charles Dickens) – het zorgt er allemaal voor dat de belevenis compleet is.

Kerststad Deventer

Als we de wereld van Dickens weer uitlopen, belanden we gelijk in deel twee van de gezelligheid. Op het marktplein is een kerstmarkt, inclusief kerststal en blaaskwartet bij de grote kerstboom voor het stadhuis. Hier halen we nog even een lekkernij bij de gebakkraam voordat we als afsluiter nog wat door de winkelstraatjes struinen. Deventer is altijd al een leuke stad om te bezoeken en te winkelen, en nu met het Dickens Festijn en de kerstversieringen is het extra gezellig.

Als we om 17.00 uur naar de trein lopen zien we nog steeds mensen in de rij staan. Het begint wel rustiger te worden, en de lichtjes komen in het donker veel mooier uit. Zoals ook de grote Scrooge van kerstlampjes aan de rand van het plein. Maar wij hebben het wel gehad voor die dag. Ruim vijf uur hebben we ons in de kerststad Deventer vermaakt. Tijd om moe en tevreden op de trein naar huis te stappen.

Dus als je in de decembermaand volgend jaar een leuk dagje weg zoekt, is het Dickens Festijn zeker een aanrader. Het is op en top kerstsfeer, zonder de kitcherigheid die tegenwoordig schijnbaar bij kerst hoort. Het is uniek omdat het geen toneel is wat voor je wordt opgevoerd, maar waar je tussendoor loopt en eventjes onderdeel van uitmaakt. Een groots evenement met een ouderwets gezellig sfeertje.

Ben je ook naar het Dickens Festijn geweest? Of heb je nog tips voor een unieke kerstuitje? Deel het hieronder in een reactie.

Tot gauw!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *