Dagje Leiden: cultuursnuiven in de oudste Nederlandse universiteitsstad

Binnenstad Leiden
Leiden is de oudste universiteitsstad van Nederland. Dat betekent een oude stad (lees: cultuur) met veel studenten (lees: leuke eet- en drinktentjes) en veel kennis (lees: musea). Alles bij elkaar is dit dus een stad waar je je prima een dagje – of meerdere – kunt vermaken!

Doen tijdens dagje Leiden

In februari was ik een dagje naar Leiden. Het was een perfecte dag voor een citytripje in eigen land: de lucht was strakblauw, en het was best warm voor een februari-dag. Bij aankomst met de trein kocht ik maar eerst een zonnebril (want ja, ik had niet verwacht die nodig te hebben). Oké, nu was ik klaar voor mijn dagje Leiden! En met een toeristische stadsplattegrond in de hand wist ik zo de highlights van de stad te vinden.

Heb je ook een dagje Leiden op de planning staan? In deze blog geef ik tips over zowel de musea die de moeite waard zijn, als welke bezienswaardigheden je in de stad vind. Uiteraard lees je waar ik ben geweest, zoals de Hortus botanicus Leiden, de Oude Sterrewacht, de burcht en het St. Annahofje, maar ook over andere leuke musea en plekken, en inspiratie voor een (mid)dagje winkelen en een afsluitend drankje.

De Hortus botanicus en Sterrewacht

Hortus Botanicus Leiden

Vanaf het station ging ik linea recta naar de Hortus botanicus Leiden. Ik ben nogal een plantenliefhebber, en deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. De Hortus botanicus Leiden is namelijk de oudste botanische tuin van Nederland. In februari valt er alleen niet bijzonder veel te zien, zeker niet buiten. De bloembollen tussendoor brachten wel wat kleur, maar verder moest alles nog gaan groeien en bloeien. In de verschillende kassen was meer te zien. In de kas met de grote vijver kun je ‘s zomers de reuzenwaterlelie zien, met zulke grote bladeren dat een baby erop kan zitten. In andere kassen kom je verschillende grote planten (tot bomen) tegen en kun je ook over een brug lopen op de hoogte van het bladerdak.

Ben je minder in de plantjes geïnteresseerd, of kom je (net als ik) in het verkeerde seizoen? Op het terrein van de Hortus vind je ook de Oude Sterrewacht. In het gebouw van de sterrewacht vind je een deels interactieve expositie waar je meer leert over sterrenkunde. Op openingsdagen geeft twee keer per dag een student sterrenkunde een rondleiding over het terrein. Daarbij leerde ik meer over de geschiedenis, en zag ik verschillende telescopen – van het formaat dat op mij als leek best indruk maakte, ookal komen ze uit het jaar kruik.

Nog meer musea

De Hortus en de Sterrewacht vallen dan wel niet onder de klassieke musea, maar ik ben daar ook niet zo van. De echte museumganger kan wel zijn hart ophalen tijdens een dagje Leiden. Hier vind je onder andere het Rijksmuseum van Oudheden, waar je meer leert over de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Een ander populair museum is het Japanmuseum Sieboldhuis, met een uiteenlopende Japan-gerelateerde collectie. Halverwege 2019 gaat het vernieuwde Naturalis open, waar alles draait om biodiversiteit. Net buiten de stad vind je CORPUS ‘reis door de mens’, waar je op een leuke manier meer leert over het menselijk lichaam.

Heb je dan nog niet genoeg van alle musuea? Kijk dan op VisitLeiden voor nog meer museum-inspiratie.

Cultuur snuiven in de open lucht

Zeker met zo’n heerlijk zonnetje hoef je je niet in een museum op te sluiten voor wat cultuur! Met een rondje door het oude stadscentrum kom je al genoeg moois tegen. Met stip op nummer staat natuurlijk de burcht. De burcht ligt centraal en -zoals dat hoort bij een burcht- hoog, waardoor je vanaf hier een mooi uitzicht hebt over de stad. Als je een rondje over de muur loopt, lees je op de verschillende bordjes ook wat meer over de stad. Een leuk startpunt, om de indeling van de stad beter te leren kennen.

Vanaf de burcht zie je ze al liggen: de verschillende grote kerken. De grootste is de Pieterskerk, die je van voor €4,- ook van binnen kunt bewonderen. De kerk is gewijd aan de heilige Petrus, de beschermheilige van de stad. Volgens de bijbel kreeg Petrus de symbolische sleutels van de hemel. Hier ligt dus ook de oorsprong van de bijnaam voor Leiden: Sleutelstad. De Pieterskerk ligt midden in het Pieterskwartier, de oudste wijk van de stad.

Leiden ligt aan de Rijn en dat zie je ook aan de stadsindeling en enkele bezienswaardigheden terug. Neem bijvoorbeeld de historische haven, waar nog enkele historische vaartuigen liggen. Of de Koornbrug, een monumentale overdekte brug waar vroeger koren werd verhandeld. Want water en handel was natuurlijk altijd een gouden combinatie.

Sint Anna Aalmoeshuis LeidenLangs de Leidse hofjes

Wat ook leuk is, is rondje langs de Leidse hofjes. De stad telt 36 hofjes, waarvan er 17 toegankelijk zijn voor publiek. Op deze bijzondere plekjes midden in de stad is het rustig en proef je nog de sfeer van ‘vroeger’. Op het VVV-kantoor van Leiden is een speciaal boekje verkrijgbaar over de hofjes die je kunt bezoeken.

Ik bezocht één van die Leidse hofjes: het Sint Annahofje, of het Sint Anna Aalmoeshuis, net buiten het winkelgebied. Aan het hofje, dat in 1492 werd gesticht, vind je een kapel en dertien huisjes voor alleenstaande vrouwen. Leuk weetje: in de ramen van het kapelletje bevindt zich het oudste gebrandschilderd glas in Nederland. Het kapelletje is iedere zaterdag geopend van 14:00-16:00 uur, en kun je bezoeken tegen een entree €2.

Shoppen en borrelen

Ben je even klaar met de cultuur? Tsja, die studenten zijn soms ook wel even klaar met het studeren. (Dat was trouwens ook wel te zien: een stel jonge heren hadden hun bank naar buiten getild om midden op straat van het zonnetje te genieten, en twee meiden duwden een winkelwagentje door de straten die goed gevuld was met blikken bier.) Voor studenten en toeristen is daarom niets zo heerlijk dan op een terrasje neerploffen en van een fijne maaltijd of drankje genieten. Met zo’n 300 horecagelegenheden heb je genoeg opties! Behalve de drank ook nog een beetje sfeer proeven? Zoek dan een tafeltje in de Kolksteeg, een van de leukste horecastegen van de stad.

Heb je nog energie over, dan kun je ook nog even shoppen. Op woensdag en zaterdag is de markt niet te missen, maar ook de vele kleine winkeltjes maken winkelen in Leiden tot een tijdverdrijf waar je prima een middagje mee kunt vermaken. Meer shopinspiratie vind je op deze Leidse winkelsite. Voor de liefhebbers: daar vind je ook een vintageroute, struinroute en accessoiresroute door het centrum van Leiden!

Wil je meer inspiratie voor een leuk dagje uit in Nederland? Kijk dan bij de andere blogs over Nederland.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *