Mijn rondreis Marokko – deel 2: dag 7-15

Aït-Ben-Haddou
In april maakte ik een tweeweekse rondreis door Marokko. Het begin- en eindpunt was Casablanca.Vier koningssteden, en bergen natuurschoon stonden op het programma, zoals Marrakesh en de Dadès vallei.

De vorige keer, in deel 1, beschreef ik de route van de hele reis en de belevenissen van de eerste week. Nu is de tweede week aan de beurt, waarin wederom mooie natuur en steden elkaar afwisselen. Ik maakte deze reis met een georganiseerde groepsreis. Aan het einde lees je hoe ik dat heb ervaren.

Benieuwd naar de eerste week, waarin ik drie koningssteden en de woestijn aandeed? Lees dan ook: Mijn rondreis Marokko – deel 1: dag 1-6.

Rondreis Marokko deel 2

 

Dag 7-9: Dades Vallei

We lieten de woestijn achter ons en passeerden gebergte dat zo mogelijk nog indrukwekkender was dan het eerste stuk door het Atlas-gebergte. Na nog meer witte toppen en indrukwekkende hoogtes, en een stop bij de Todrakloof, kwamen we bij de Dades vallei. Daar verbleven we twee nachten bij een guest house dat gerund wordt door een berberfamilie – of, zoals ik daar geleerd heb, Amazigh.

Wandeltocht door de Dades Vallei

Een hele dag trokken we uit voor een wandeltocht door de vallei en het omliggende gebergte. Ook nu zag ik weer wat ik als typerend voor midden-Marokko ben gaan beschouwen: het ene moment liepen we door een frisgroene vallei, en zodra we iets hoger kwamen was opeens al het groen weg en zagen we alleen nog maar rotsen. We liepen lange tijd langs de bijzonder gevormde rotspartijen die ‘Monkey Fingers’ wordt genoemd. In dit dorre landschap kwamen we een grote kudde schapen en geiten tegen. Onze lunchpakketjes aten we bij een paar nomaden die in een zelf uitgehouwen grot leefden. Daarna vervolgden we onze weg terug over amper zichtbare rotspaadjes, terug naar de vallei.

Dades vallei wandeling
Dades vallei wandeling
Aït-Ben-Haddou

Na de Dades vallei wordt het terrein steeds vlakker. We overnachten in Aït-Ben-Haddou, een amper noemenswaardig plaatsje waar op een heuveltop een verzameling oude kasba’s, de ksar ligt. Die was dan wel weer een bezoekje waard.

Overnachtingstip: Hier hadden we trouwens de mooiste overnachtingsplek van onze reis: Riad Maktoub, een kleinschalige riad met een ijskoud maar heel mooi zwembadje. Mijn voetjes waren daar erg blij mee na de klim naar de heuveltop en de warme dag.

 

Dag 10-11: Marrakesh

Aan het eind van de middag kwamen we bij ons hotel in Marrakesh aan. Even een uurtje installeren en acclimatiseren en, hup, door. Want we wilden allemaal graag het bekende plein Jamaa El-Fna zien. Een paar uur struinden we over het lawaaiige plein met eettentjes, slangenbezweerders, verhalenvertellers en verkopers. Voor slechts 40 Denar (zo’n 35 eurocent) dronken we verse jus d’ Orange. Vanaf een dak van een restaurant aan de rand van het plein zagen we nog net de zonsondergang. Het is een aanrader om het plein van het dak te zien, zodat je goed de vorm en de drukte van het plein kunt overzien.

Zonsondergang op Jamaa El-Fna in Marrakesh
Zonsondergang op Jamaa El-Fna in Marrakesh

De dag erna had ik een hele dag om Marrakesh te ontdekken. Een hele dag zelf op ontdekkingstocht, jeej! Ons hotel lag vlakbij de Majorelletuin, dus net na 8 uur was ik als eens van de eersten daar. De Franse schilder Jacques Majorelle legde hier een prachtige tuin aan, en dankzij de latere eigenaar Yves Saint Laurent is er nu een stichting voor het onderhoud van de tuin. Het is al een mooie tuin op zich, maar de felblauwe muren en muurtjes geven het een extra wauw-effect. Heerlijk om daar in de rust van het eerste uurtje doorheen te lopen.

Ik wilde wel wat sightseeën, maar niet de hele dag. Daarom koos ik twee bezienswaardigheden in de oude binnenstad die ik graag wilde zien: de Saadi-graven en de ruïnes van het Badi-paleis. Daarna was het inmiddels lunchtijd. De rest van de middag struinde ik op mijn gemak door de soeks. Verdwalen in de kleine straatjes en neuzen in de winkeltjes, dat vind ik nou op en top sfeer proeven!

 

Dag 12-15: Essaouira – Casablanca

Na Marrakesh reden we richting de kust. We kwamen door een stukje waar ik vanaf het begin van de reis al op zat te wachten: het gebied van de arganbomen, waar de arganolie van wordt gemaakt. De olie wordt gebruikt voor verschillende bak- en verzorgingsproducten, die je dan ook regelmatig in de winkeltjes daar tegenkomt. Niet dat ik geïnteresseerd was in de olie. Mij ging het om de ‘boomgeiten’ (zo noem ik ze). De geiten daar zijn gek op de vruchtjes, en klimmen er zelfs voor de bomen in. Zo’n bijzonder gezicht, een boom vol geiten!

Geiten in arganboom
Geiten in arganboom
Rustige afsluiting van de reis

Als laatste op het reisprogramma stond Essaouira, een oud visserplaatsje met een heerlijk langgerekt strand. De badplaats was een mooie plek om nog even tot rust te komen, bij te kleuren en een visje te eten als afsluiter van de reis. In de bescheiden maar leuke medina konden de laatste souvenirs gekocht worden.

En daarna is het dan toch echt voorbij, en maken we ons op voor de terugvlucht. De laatste nacht voor de vlucht slapen we in El Jadida, op zo’n anderhalf uur van het vliegveld van Cassablanca. De reis zit erop. Helaas.

 

Groepsrondreis Marokko

De diehard reiziger zou misschien zeggen dat ik op deze reis gesmokkeld heb – en niet zo’n beetje ook. Ik boekte deze reis namelijk als groepsreis van reisorganisator Djoser. Maar dat deed ik met een reden. Ik was nog nooit alleen op reis geweest, en bijna nooit buiten Europa. Eigenlijk vond ik het dus allemaal een beetje spannend, en dan voelt reizen met 20 (weliswaar wildvreemde) landgenoten toch een stuk veiliger.

Of ik het nog eens zou doen? Misschien. Een groepsreis heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn voor mij vooral het stuk veiligheidsgevoel, en gemakzucht. Je hoeft ten slotte alleen maar te boeken, en alles wordt verder voor je geregeld. Het nadeel vond ik dat je toch grotendeels geleefd wordt door het programma en dat er weinig ruimte is om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Met name in steden was ik de groep nogal beu, en wilde ik graag zelf de omgeving verkennen.

Ik vond het zeker een geslaagde reis. Het was voor mij voor het eerst sinds lange tijd op niet-Europees terrein, en voor het eerst in een islamitisch land. Dat is toch even wennen. Maar het is me reuze meegevallen, en ik denk dat ik deze reis ook wel zelfstandig aangedurfd zou hebben. Wie weet voor een volgende keer.

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt of reserveert ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *