Mijn rondreis Marokko – deel 1: dag 1-6

Marokko-het groene noorden
Begin deze maand maakte ik een rondreis door Marokko van twee weken. Het begin- en eindpunt was Casablanca. Op de route lagen de vier koningssteden, en onderweg kwamen we – letterlijk en figuurlijk – bergen natuurschoon tegen.

Marokko trok mij al lange tijd. De kleuren, de cultuur, de natuur… En zo heb ik het ook ervaren: als een divers en kleurrijk land. De variatie tussen het groene noorden en de kale vlaktes van het zuiden. De afwisseling tussen de drukke medina’s in de steden, en de rust en ruimte in de woestijn.

Hier in deel 1 beschrijf ik de route, gevolgd door een beschrijving van het eerste deel van de reis. Binnenkort volgt in deel 2 de beschrijving van de tweede week. Ik maakte deze reis met een groep. Aan het einde van deel 2 lees je hoe ik dat heb ervaren.

Rondreis Marokko deel 1

Route rondreis Marokko

In 15 dagen legden we de volgende route af: Casablanca – Rabat – Meknes/Volubilis – Fes – Erfoud/woestijn – Dades Vallei – Aït-Ben-Haddou – Marrakech – Essaouira. Een druk programma, en we waren dan ook veel onderweg! In Fes, Marrakech en Essaouira hadden we een extra dag de tijd om de stad of de omgeving te ontdekken.

kaart rondreis Marokko
kaart rondreis Marokko

Dag 1-4: Casablanca – Rabat – Meknes – Fes

Casablanca

De reis begon met een vertraagde vlucht. Nooit een leuke start van de reis, zeker niet met een vol programma. Van Casablanca heb ik daardoor niet veel gezien. Wel hebben we de ochtend van dag twee de Hassan II-moskee bezocht. Deze enorme en relatief nieuwe moskee is in gebruik sinds 1993. Het is de grootste van het land, en behoort tot de 7 grootste van de wereld. Verder is het één van de weinige moskeeën die toegankelijk is voor niet-moslims, dus ook daarom een bezoekje waard: zoveel kansen krijg ik niet om een moskee van binnen te bewonderen.

Rabat

In de dagen die volgenden bezochten we achter elkaar drie van de vier koningssteden: Rabat, Meknes en Fes. Rabat is de huidige hoofdstad, maar kwam niet immens op mij over. We bezochten de Hassantoren en het naastgelegen mausoleum van Mohammed V. Het verhaal bij de toren is best bijzonder: het is een overblijfsel van een nooit afgebouwde moskee. Ook de zuilen staan er nog, maar verdere muren en een dak ontbreken.

We bezochten de oude kasbah Les Oudaies. De aparte blauwe straatjes zijn zeker de moeite waard om even doorheen te dwalen – hoewel je er zo doorheen bent, want zo groot is de kasbah niet. Aan de rand van de Andalusische tuinen dronk ik mijn eerste kopje (mierzoete!) Marokkaanse muntthee. Aan het eind van de dag zwierf ik nog even door de medina – die verrassend overzichtelijk zou blijken ten opzichte van die van Fes en Marrakech.

Meknes en Volubilis

In één dag reden we langs Meknes en Volubilis. Net voldoende voor een mooie indruk van het charmante Meknes. Het bezoek aan de koninklijke stallen vond ik erg leuk. In de tijd dat Meknes de hoofdstad was (deel van 17e en 18e eeuw) liet de sultan hier stallen bouwen die plaats moesten bieden aan zijn 12.000 paarden. De ruïnes zijn dan ook van indrukwekkend formaat. In een overgebleven halfuurtje slenterden we over het levendige plein grenzend aan de indrukwekkende poort Bap Mansour el-Aleuj.

Daarna reden we door naar Volubilis, de restanten van een grote Romeinse nederzetting. Eeuwen geleden lag deze plek, niet ver van Meknes, aan de rand van het Romeinse rijk. Deze plek staat op de UNESCO-lijst, en met reden. Tussen de vele rotsblokken zijn ook nog enkele mooie mozaïken terug te vinden.

Fes

Voor Fes werd een hele dag uitgetrokken – en daarna was ik nog niet uitgekeken in deze stad! Er werd sterk afgeraden om alleen de medina in te gaan, omdat het zo’n doolhof is. Ha, ik zag dat avontuur wel zitten! In plaats daarvan liepen we de hele dag achter een gids aan. Een uiterst charmante gids, moet ik zeggen: nadat ik letterlijk voor hem op de knieën ging (ik heb nog littekens van de struikelpartij over een of ander traptreetje) werd ik de rest van de dag over elk drempeltje geholpen.

Fes is de stad van de handenarbeid, en we bezochten dan ook vele coöperatieven die lieten zien hoe de koopwaar werd gemaakt. Een hele bekende zijn de leerlooierijen. De stank is behoorlijk, maar het is ook apart om de gekleurde bakken tussen de op elkaar gedrukte gebouwen te zien liggen.

Overnachtingstip: in Fes verbleven we in Hotel Batha. Een ruim hotel met een mooie binnenplaats. Het ligt aan de rand van de medina, en is daarom een ideale uitvalsbasis voor een verkenningstocht door de stad.

Leerlooierijen in Fes
Leerlooierijen in Fes

Dag 5-6: Het Atlasgebergte en de woestijn

We laten het stedelijke en groene noorden van Marokko achter ons, en rijden richting het Atlasgebergte. De dagen die volgen zijn in één woord: wauw!

In iets meer woorden – om je een indruk te geven – reden we door bergpassen met besneeuwde toppen. Ik zag kale hoogvlaktes waarin ineens een kloof vol groene palmen verschijnt, die als een groene rivier door het landschap loopt. Ja, ik wordt er haast poëtisch van.

Woestijnovernachting

We bereiken de woestijn, en overnachten aan de rand van de Sahara. Daar slapen we in tenten (die tot mijn grote teleurstelling in de ‘achtertuin’ van een luxe hotel staan, en niet – zoals ik verwachtte en hoopte – in the middle of nowhere in de woestijn). Op kamelen hobbelen we een stukje de Sahara in en, man, wat is dat indrukwekkend! Omgeven worden door niets dan zandduinen – en dan tijdens de zonsondergang terug hobbelen. De volgende ochtend stond ik iets eerder op om ook de zonsopkomst te zien. Ook een opkomende zon terwijl her en der mannen met groepjes kamelen voorbij komen is een bijzonder gezicht.

Uitzicht in de Sahara
Uitzicht in de Sahara

Tot zover het eerste deel van de rondreis Marokko. De eerste week. Drie koningssteden en een woestijnovernachting. Van het groene noorden van Marokko tot het randje van de Sahara. In een week tijd heb ik al een hele diverse kennismaking met Marokko gehad. Maar er nog meer!
Benieuwd naar het vervolg? Die vind je binnenkort hier. Hou de website in de gaten, of volg DutchWayfarer op Facebook.

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt of reserveert ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *