Marrakesh is één van de vier koningssteden in Marokko. De stad is een must tijdens je bezoek aan het land, maar ook een mooie bestemming voor een stedentrip. In deze sprookjesachtige stad verwacht je eigenlijk dat elk moment Aladdin en Jasmine voorbij komen zweven op hun vliegend tapijt. En wie weet, misschien vind je hier wel je eigen magische lamp… Ga je naar Marrakesh, dan mogen deze bezienswaardigheden en activiteiten niet op je to do-lijstje ontbreken!
Een bezoek aan de Majorelletuin
Wie wil er nu niet een selfie met die strakke tuin en felblauwe muren op de achtergrond? De bijzondere kleuren en overwegend cactusachtige beplanting uit de Majorelletuin zijn een lust voor het oog. Maar wat verwacht je ook, van zo’n voor een stadstuin zeer ruime tuin die in het bezit is geweest van meerdere kunstenaars? De Franse schilder Jacques Majorelle ontwierp deze tuin in 1924. In 1980 kwam de tuin in bezit van modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé, die de tuin in ere herstelde en diens toekomst veilig stelde middels een fonds.
Voor de geïnteresseerden: in Marrakesh vind je ook het Yves Saint Laurent museum.
De Majorelle tuin ligt een stukje van het oude centrum van Marrakesh. Zoals bij zoveel bezienswaardigheden geldt: kom vroeg als je de drukte voor wilt zijn. Omdat de Majorelle tuin op ongeveer een half uurtje loopafstand van het oude centrum ligt, koos ik ervoor hier mijn dag te beginnen en daarna mijn rondje door het oude gedeelte te doen.
Een duik in het verleden: de Saaditombes
Vlakbij Bab Agnaou (één van de zuidelijke toegangspoorten tot de medina) ligt dit culturele pareltje: de Saaditombes. De tombes stammen uit de 16e eeuw en zijn één van de weinige overblijfselen uit de Saadi-dynastie. In de 18e eeuw wilde sultan Moulay Ismail alle herinneringen aan zijn voorgangers uitwissen. Maar het vernietigen van de graven vond hij toch een onacceptabele heiligschennis. Daarom liet hij de graven intact, maar werd de toegang verboden.
De graven raakten in vergetelheid, tot ze in 1917 werden herontdekt en in ere hersteld. De met marmer en kleurige mozaïeken bedekte graven liggen rond een kleine groene binnentuin. Deze pracht lijkt in niets op de sombere ruimtes waar je bij het woord ‘tombes’ aan zou denken. Ze zijn zeker een bezoek waard!
Een kijkje bij de royals, deel 1: het El Badi-paleis
Geen koningsstad zonder koninklijk verblijf! In de oude binnenstad, op korte loopafstand van elkaar, liggen de twee paleizen van Marrakesh: het El Badi- en het El Bahia-paleis.
Het El Badi-paleis is het oude paleis – of eigenlijk de overblijfselen daarvan. Veel van de rijkdommen van dit paleis zijn verwijderd en gebruikt voor een nieuwer koninklijk onderkomen in koningsstad Meknes. Wat er nu nog over is, is een imposante open ruimte met waterpartijen in het midden. De sinaasappelbomen staan in lager gelegen tuinen, waardoor je over de toppen van de bomen heen kijkt.
Een kijkje bij de royals, deel 2: het Bahia-paleis
Het Bahia-paleis is het nieuwe, 19e eeuwse paleis dat nog steeds in gebruik is. Het is gebouwd in opdracht van Abu Ahmed. Hij was ooit slaaf, maar wist zich op te werken tot grootvizier (eerste minister) van de sultan. Abu Ahmed had 4 echtgenotes en 24 concubines. Voor die hele harem had hij wel wat ruimte nodig. Het paleis en de bijbehorende tuinen beslaan dan ook 8 hectare.
Behalve dat het paleis groot is, is het ook rijkelijk gedecoreerd. Abu Ahmed liet voor de bouw de beste ambachtlieden uit Fez overkomen. Geen stukje van het paleis is hierbij overgeslagen. Het moet een van de mooiste paleizen van Marokko zijn. Je kunt hier dus prima een tijdje vermaken!
Kennismaken met de islam: Ali Ben Youssef Medersa en Koutoubia moskee
Wat noordelijker in de medina van Marrakesh vind je de Ali Ben Youssef Medersa. Deze koranschool uit begin 14e eeuw bood ooit plaats aan 900 studenten, en was daarmee de grootste van de regio. In 1960 werd de koranschool omgebouwd tot museum. De Ben Youssef Medersa is vooral een bezoek waard vanwege de mooie architectuur.
Helaas was het toen ik er was in april gesloten vanwege renovaties – en dat blijft zo tot 2020. Maar van wat ik zie en hoor is de medersa zeker een bezoek waard. Dus ga je naar Marrakesh en is de medersa weer open: ga er zeker heen!
Een ander opvallend islamitisch bouwwerk is de Koutoubia moskee. Als niet-moslim mag je hier niet naar binnen, maar ook de buitenkant is mooi om te zien. De minaret van 69 meter hoog is bovendien een handig oriëntatiepunt als je in door de medina loopt. Een interessant feitje: naast de moskee zie je een stuk grond met restanten van pilaren. Hier is de moskee oorspronkelijk gebouwd. Maar toen men erachter kwam dat de moskee niet helemaal goed richting Mekka lag, zijn ze ernaast opnieuw begonnen.
Zoek het hogerop: uitzicht over Djemaa El Fna
Pal naast de Koutoubia moskee vind je Djemaa El Fna, het grote centrale plein. Dit plein is een markt en openluchttheater ineen. Zeker wanneer het plein vol staat met eetkraampjes is het druk en gezellig. Daartussen zie en hoor je slangenbezweerders, muzikanten en verhalenvertellers.
Het L-vormige plein kun je onmogelijk in één keer overzien. Behalve als je het hogerop zoekt, natuurlijk. Verschillende restaurants rond het plein hebben een dakterras, vanwaar je een mooi zicht hebt op het hele plein. Even naar boven lopen voor een foto lukt alleen niet, je bent dan wel verplicht op z’n minst een drankje te nuttigen. Maar dan heb je ook wel wat.
Shoppen in de souks
Stop je plattegrond maar in je tas, want op een kaartje door de medina lopen is haast onbegonnen werk. Wees niet bang om te verdwalen. Je zult merken dat je vaak als vanzelf weer uitkomt op het centraal gelegen Djemaa El Fna – en anders kom je regelmatig wel bordjes tegen die je naar het plein wijzen.
Vanaf het plein loop je al de soeks in, een aaneenschakeling van smalle straatjes vol met kleine winkeltjes. Hier kun je je lol op in de zoektocht naar het mooiste souvenir. Onderhandelen hoort erbij, maar onthou dat als je het eenmaal eens wordt over de prijs, je wel wordt geacht het te kopen.
Lekker eten
Van al die belevenissen en bezienswaardigheden van Marrakesh bezoeken krijg je trek. Tijd dus om de innerlijke mens te verzorgen. En lekker eten kan prima in Marokko! Neem er de tijd voor en geniet van een heerlijke couscous of tajine (soort stoofschotel). Vooraf krijg je vaak mezze (soort Arabische tapas) die je deelt met je tafelgenoten. Als toetje zie je vaak een fruitsalade, waarbij de sinaasappel niet zal ontbreken. Heb je nog zoveel op de planning dat je geen tijd hebt voor uitgebreid tafelen? Dan kun je altijd nog kiezen voor een eenvoudig maar lekker broodje kebap.
Verwacht overigens geen bier of wijn bij de maaltijd! Alcohol is in dit islamistische land moeilijk te verkrijgen in restaurants. Wil je echt graag een pilsje, dan moet je goed zoeken. Of je kiest wat voorhanden is: vaak vergeperst vruchtensap en muntthee.
Bonustip: als je ook de uiterlijke mens wilt verzorgen is een bezoek aan een hamam ook een aanrader!
Meer lezen over Marokko? Misschien vind je dit ook leuk:
- Rondreis Marokko deel 1, met onder andere Rabat, Meknes, Fes en de Sahara
- Rondreis Marokko deel 2, met onder andere de Dades-vallei, Marrakesh en Essaouira