Zomerplannen: wel of niet over de grens?

Zomerplannen 2021

Het is officieel: het is weer zomer! Tijd voor zon, zee, terrasjes, kamperen, wandeltochten, stedentripjes, reizen… Het maakt niet uit, als we maar naar buiten kunnen. En het mooie is: we mógen ook weer! Ik durfde het eindelijk ook weer aan om zomerplannen te maken. En jij?

Het plan: hoopvol, maar op safe

In januari blogde ik nog over mijn plannen voor 2021. En daar horen ook wandel- en reisplannen bij. Die plannen waren duidelijk nog met de nodige voorzichtigheid vanwege alle nationale en internationale maatregelen omtrent het C-woord. Hoopvol had ik het lopen van de camino naar Santiago en de Nijmeegse Vierdaagse op mijn lijstje gezet voor dit jaar. Wat algemener – en dus makkelijker haalbaar – had ik er ook ‘iets met vakanties en weekendjes weg’ op gezet. Vooral niet vastpinnen op bepaalde bestemmingen, zien waar het schip strand…

De stand van zaken: van uitstellen tot boeken

…en waar is dat schip tot dusver gestrand – of naar onderweg? De stand van zaken op een rijtje: er waren aflassingen, uitstellingen, halve boekingen, boekingen, terrasjes en eerste uitjes. Na een flinke maar verwachtte domper gloort er weer hoop aan de horizon.

Definitief uitstellen

Tsja, het was te verwachten. De Nijmeegse Vierdaagse is weer een jaar uitgesteld. Er komt wel weer een Alternatieve Vierdaagse, maar in tegenstelling tot de Alternatieve Vierdaagse 2020 vorig jaar kan ik niet het enthousiasme opbrengen om het evenement weer in mijn eentje te lopen. Als ik een tocht alleen of met enkele medestanders wil lopen, dan doe ik dat wel op een moment dat het mij uitkomt.

Waar ik de Nijmeegse verrassend makkelijk kon loslaten, had ik daar met de camino aanzienlijk meer moeite mee. Ik had toch maar die twee maanden april en mei vrij gepland van mijn werk – voor het geval dat. Maar ‘het geval dat’ bleef uit, en ik had geen andere keuze dan mijn reis uit te stellen. Van uitstel komt afstel, is het gezegde, maar ik ben vast van plan dat niet te laten gebeuren. Dus ik heb de camino doorgeschoven naar volgend jaar.

Wat dat betreft is deze ‘coronatijd’ wel een goede training in loslaten, voor zo’n control freak als ik. En om toch alvast het pelgrimsgevoel aan te wakkeren had ik een alternatieve camino bedacht. Daar kon ik dan wél weer het enthousiasme voor opbrengen!

De eerste halve festival-boekingen

Na de strengere lockdown met gesloten winkels, gesloten… alles en een avondklok gloort er inmiddels weer hoop. De cijfers worden steeds beter, we mogen steeds meer. En toen kwamen de berichten dat er toch voorzichtig weer evenementen ingepland worden! Inmiddels heb ik kaartjes voor muziekfestival ZAND en voor een moutbierfestival. Ook heb ik me ingeschreven voor het eerste wandelevenement sinds lange tijd: als alles volgens plan blijft gaan, dan loop ik in september de Dam tot Dam Wandeltocht.

Tot zover de eerste stapjes richting ‘normaal’ op Nederlandse bodem!

Rood, oranje, geel… Gaan!

En dan die buitenlandse reizen. Ben ik de enige die half angstig, half hoopvol naar die kleurplaat van Buitenlandse Zaken staart, in de hoop dat landen spontaan op groen springen? Na mijn mental breakdown afgelopen november, toen een week voor onze vakantie alle grenzen dicht gingen, durfde ik niet meer zo goed een buitenlandse reis te boeken. Lange tijd hield ik vol dat ik pas naar het buitenland zou gaan als corona hélemaal voorbij was.

In onze voorjaarsvakantie zijn we nog in Nederland gebleven. Dat kon ook niet echt anders. We gingen naar Friesland, Drenthe en Gelderland. We bezochten onder andere Giethoorn en sliepen in een yurt voor een on-Nederlandse ervaring. Maar naarmate de zomer van 2021 dichterbij kwam rees de vraag: ga ik écht nog een jaar in Nederland blijven? En dat terwijl steeds meer landen op geel en zelfs op groen gaan? En terwijl ik begin juli mijn tweede vaccinatie krijg?

Soms heb je iemand nodig die je een duwtje in de rug geeft als je teveel op safe wilt spelen. En gelukkig heb ik daar Joey voor. Onze uiteindelijke zomerplannen: we gaan op vakantie in Nederland én een weekendje naar het buitenland!

En de reis gaat naar…

En we gaan naaaarrrrr…. Ta-ta-da-taaa! Polen en Drenthe!

Weer Drenthe? Ja, sorry, het blijft een van mijn favoriete provincies. Maar we gaan wel iets origineels doen. We trekken een paar dagen met een huifkar door het Drents-Friese Wold. Met paard en wagen gaan we van boerderijcamping naar boerderijcamping. Voor mij is dit een meisjesdroom die uitkomt. (Ja, ik was vroeger zo’n paardenmeisje.)

Ook gaan we op stedentrip naar Polen. Naar Krakau, om precies te zijn. We hebben überhaupt maar een weekje vakantie (toch een beetje op safe voor mijn kostbare verlofuurtjes), dus een uitgebreide / verre reis zat er sowieso niet in. Een stedentrip sloot daarom perfect aan bij het korte tijdsbestek. Ik ben al eens in Krakau geweest – iets van 15 jaar geleden. Dus ik weet dat de stad de moeite waard is, en het is dermate lang geleden dat het best tijd wordt om de stad opnieuw te ontdekken.

En ja, ik ga jullie zeker meer vertellen over deze reisjes! Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

En, wat zijn jouw zomerplannen?

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *