Het jaar 2022 is begonnen! Hoog tijd dus om de doelen voor het komende jaar te bepalen. Of je nu een bepaalde tocht wil afleggen, zoveel mogelijk kilometers wilt maken of er gewoon wat vaker op uit wilt. Heb je jouw wandeldoel(en) nog niet scherp? In deze blog vind je tips en inspiratie. Als voorbeeld lees je aan het eind ook wat mijn wandeldoelen voor 2022 zijn.
Goede voornemens omzetten naar doelen
Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wanneer je die omzet naar concrete doelen wordt de kans dat jouw goede voornemens werkelijkheid worden een stuk groter. Het nieuwe jaar is inmiddels alweer twee weken oud. Dit is dus een mooi moment om je goede voornemen beet te pakken en om te zetten naar een (wandel)doel.
Maar hoe bepaal je nu een goed doel? Ik geef je drie tips hoe je dat kunt doen:
Tip 1: Maak het concreet
Veel goede voornemens zijn te vaag. Je wilt vaker wandelen, meer kilometers maken of een betere conditie. Maar wat is ‘vaker’? Wat is ‘meer’? En wat is ‘beter’? Maak het concreet. Vaker lopen wordt dan bijvoorbeeld: twee keer per week een half uurtje wandelen. Een betere conditie kan bijvoorbeeld betekenen dat je zonder problemen 20 kilometer kunt wandelen.
Een doel is concreet wanneer je in het doel zelf al terugleest wanneer je dat doel bereikt hebt. We zeggen dan ook wel dat het doel ‘meetbaar’ is. De eindstreep is helder, en dat motiveert om daarnaartoe te werken.
Tip 2: Hou het realistisch
Ben je een beginnende wandelaar en wil je graag een Kennedymars lopen? Het is een prachtig doel. Besef je wel dat je er flink voor zult moeten trainen. Je zult tijd vrij moeten maken om veel kilometers te maken. Maar ook zal je naar je lichaam moeten luisteren. Werk op je eigen tempo naar je doel toe. Zo voorkom je overbelasting van je lichaam en misschien zelfs blessures.
Kies een doel dat je uitdaagt, maar leg de lat dus ook niet te hoog. Het moet namelijk ook leuk blijven. Ben je toch erg ambitieus, ga er dan voor, maar luister naar je lichaam. Stel zo nodig je doel in de loop van het jaar bij. Blijkt je doel nu nog te hoog gegrepen, dan kun je misschien volgend jaar voor die Kennedymars gaan!
Tip 3: Wees flexibel
Stel, je hebt een prachtig doel bedacht, maar ineens wordt het evenement afgelast of wordt het reizen naar de buitenlandse bestemming onmogelijk gemaakt. Het gevolg is dat jij je wandeldoel op je buik kunt schrijven in plaats van af kunt vinken.
De afgelopen twee jaar hebben we geleerd dat dit niet ondenkbaar is. Maar het is zo zonde als jij je doelen daardoor niet kunt halen! Om teleurstelling te voorkomen kun je je hierop voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Stel jezelf meerdere doelen, waarvan je bij ten minste één niet afhankelijk bent van derden of van de geldende maatregelen. Zo is er altijd iets wat je wél af kunt vinken.
- Bedenk een alternatief. Veel georganiseerde wandelevenementen bieden zelf al een alternatief aan, zoals een thuiseditie van de tocht. Doe hieraan mee of bedenk een andere optie.
- Laat ruimte in je doel om van aanpak te wisselen. Is je doel bijvoorbeeld om een huttentocht in Oostenrijk te lopen? Maak er dan van dat je een huttentocht wilt lopen. Dit lijkt in strijd met de tip om zo concreet mogelijk te zijn, maar dat hoeft niet. Zolang maar uit je doel blijkt wanneer het doel behaald is. In het voorbeeld is nog steeds duidelijk dat je doel behaald is als je een huttentocht hebt gelopen. Het zou mooi zijn als dat in het land van je voorkeur kan. Maar als dat om welke reden dan ook niet lukt, kun je nog steeds je doel halen door zo’n tocht in bijvoorbeeld Duitsland of de Benelux te lopen.
Voorbeelden en inspiratie
Weet je nog niet helemaal wat je wandeldoelen voor 2022 worden? Dan heb ik hier nog wat extra inspiratie voor je.
- Kies een LAW, streekpad of andere wandeltocht die je dit jaar wilt voltooien. Dat kan in één keer, maar ook in delen. Op Wandelnet vind je een overzicht van (lange afstands) tochten.
- Of ga voor een mooie prestatietocht, zoals de Vierdaagse, een Kennedymars of een ander wandelevenement, bijvoorbeeld van Le Champion of van een lokale wandelvereniging. Je kunt hiervoor zoeken in de wandelagenda van Wandel.nl. Ben je alles-in-1-lid van de Kwbn, dan ontvang je ook de Wandel.nl Jaargids thuis met alle wandelevenementen van het komende jaar.
- Ben je competitief ingesteld? Maak er een wedstrijdje van, met jezelf of met mensen uit je omgeving. Ga bijvoorbeeld voor de 10.000 stappen per dag, of scoor meer punten dan je vrienden in de Ommetje-app.
- Stel jezelf als doel om een bepaald aantal kilometers te lopen dit jaar. Kijk eens bij de Facebookgroep Wandel 1000 km. Of ga jij nog verder, en loop je dit jaar 2022 kilometer?
- Wil je wandelen voor een betere conditie? Dan heb je genoeg opties om uit te kiezen! Je kunt trainen op afstand, duur (bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar), snelheid, gewicht of hoogtemeters (ja, dat kan ook in Nederland!). Het zijn allemaal tools die je kunt gebruiken om je conditie te verbeteren. Waar je ook voor kiest of wat je ook combineert, bouw het rustig op. Maak eventueel een trainingsschema en vraag hierbij zo nodig hulp.
- Je kunt wandelen ook combineren met een andere uitdaging. Heb je bijvoorbeeld weleens een solotocht gemaakt? Of heb je weleens onderweg gekampeerd? Of een tocht gelopen op kaart en kompas? Ben jij eerder gemotiveerd om op pad te gaan als je een spel speelt waarbij je moet wandelen, zoals geocaching of Pokémon Go? Bedenk je eigen uitdaging, als het jou maar uitdaagt en ertoe zet om erop uit te gaan!
Dit zijn mijn wandeldoelen voor 2022
Als voorbeeld zie je hieronder mijn wandeldoelen. In veel gevallen borduren ze voort op eerdere doelen of prestaties. Ik weet dus dat ze haalbaar zijn. Om het flexibel te houden heb ik voor twee doelen ook een alternatief bedacht.
Ik 2022 wandel ik…
- 1000 kilometer. Ik heb voor mezelf bepaald dat elke wandeltocht van 5 kilometer of meer meetelt. Omdat ik soms van wandelapp wissel heb ik ervoor gekozen dit doel bij te houden in een Excel bestandje.
- Het Pelgrimspad deel 2. In 2021 liep ik Pelgrimspad deel 1, en dit jaar wil ik deze LAW afmaken.
- Een meerdaagse solo-tocht met minimaal één overnachting in de tent. Vorig jaar liep ik mijn eerste meerdaagse solotocht op het Hanzestedenpad. Dat is goed bevallen, en dat wil ik nog een keer doen! Om het nog iets avontuurlijker te maken wil ik het kampeerelement toevoegen. Ik heb namelijk nog een nieuwe eenpersoons tent in de kast liggen. Tijd om die te gaan gebruiken!
- De camino de Santiago. Afgelopen jaar moest ik van mijn camino-plan afzien en bedacht ik een alternatieve camino. Dit jaar hoop ik toch echt dat de plannen wel door kunnen gaan. Als mogelijk alternatief kan ik een andere tocht kiezen, zoals het Jabikspaad of de mini-camino’s in Limburg.
- De Vierdaagse Nijmegen. In 2020 stond ik ingeschreven, maar ik heb nog niet de kans gehad deze prestatietocht daadwerkelijk te lopen. Het is nog niet bekend of de tocht dit jaar doorgaat, maar uit de website van de 4DAAGSE blijkt dat ze zelf goede hoop hebben. Als mogelijk alternatief neem ik deel aan de Alternatieve Vierdaagse, wanneer die weer wordt georganiseerd.
En, weet jij al wat je wandeldoel(en) worden? Waar je ook voor gaat: heel veel succes, maar vooral ook veel plezier gewenst!