Genieten in het klein: mijn inspiratiebron

Iedereen heeft wel een of meerdere inspiratiebronnen. Personen of situaties die je als voorbeeld ziet. Zoals een enthousiaste collega, een bevlogen docent, een blogger die toffe reizen maakt, een maatschappelijk betrokken artiest, of gewoon je moeder. Zij inspireren je om het beste uit jezelf te halen. Zo wil jij ook zijn, of zo wil jij het ook aanpakken.

Vandaag vertel ik je over een van mijn inspiratiebronnen: mijn inspiratiebron voor de kleine genietmomentjes. Soms ben ik namelijk zo druk met onbelangrijke zaken, en gaat de tijd aan me voorbij. Dan denk ik aan die man, een onbekende op een bankje, en weet ik weer hoe eenvoudig genieten kan zijn.

Tijd vrij maken

In mijn eerste blog vertelde ik dat ik niet eens zo heel lang geleden besloot om bewuster te genieten van het leven. Ik was vaak erg druk met allemaal al dan niet zelf opgelegde verplichtingen, met onbelangrijke zaken, en soms zelfs met niets doen. Daardoor maakte ik te weinig tijd vrij voor leuke dingen. Soms leek het echte leven dan aan me voorbij te gaan. En dat wilde ik veranderen.

Tijd vrij maken. Hoe doe je dat? Het klinkt als een tijdrovend iets. En daarmee als een moeilijk iets. Want ik kan geen extra uren in een dag, of een extra dag in een week toveren! Dus waar haal je dan de tijd vandaan om te genieten?

Genietbiertje

In 2015 had ik een tijdelijk baantje. Daar ging ik op de fiets naartoe. Elke dag fietste ik enkele kilometers over de dijk langs het Gooimeer. Het was een heerlijk voorjaar, en het was dan ook een fijn fietstochtje van en naar huis. ‘s Ochtends zag ik de zon opkomen boven het water. Ik vind de vroege ochtendzon altijd heerlijk, het frisse licht en de stilte waarin je meer dieren dan mensen tegenkomt. Op de terugweg naar huis zag ik bij mooi weer regelmatig boten op het water. In combinatie met de al laagstaande zon was ook dit een mooi gezicht.

Ik was niet de enige die genoot, daar langs de dijk. Wekelijks, misschien wel vaker, zag ik dezelfde man op hetzelfde bankje langs de dijk van het uitzicht genieten. Steevast had hij een biertje in zijn hand. Niet zo’n goedkoop halve liter blik, maar bier in meegebracht speciaalbierglas. Een genietbiertje.

Kleine momentjes

Ik heb geen idee wie die man was of wat zijn verhaal is. Maar dat beeld van die man, die met een genietbiertje op dat bankje op de dijk van het weer en het uitzicht zat te genieten, is me bijgebleven.

Genieten hoeft geen uren te kosten, en je hoeft geen andere dingen te doen dan wat je anders doet. Een kwartiertje of half uurtje kan al voldoende zijn. En als je na het werk graag een biertje of iets anders lekkers pakt, waarom dan niet dat op een mooi plekje in de buurt nuttigen, in plaats van thuis op de bank? Want zo eenvoudig kan genieten zijn.

Kwetterende vogels

Die man inspireerde me om het o zo grote, belangrijke ‘genieten’ klein te maken. Ik nam me voor om elke dag een moment, hoe klein ook, bewust te genieten. Bij iets leuks of fijns een paar tellen stil staan. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar helpt mij nog steeds om de dufheid van een saaie kantoordag te doorbreken.

Die kleine genietmomentjes kunnen vanalles zijn. Voor mij was dat op mijn vorige woonadres bijvoorbeeld als ik ‘s ochtends op de bus wachtte. De halte was naast een bosje die vol zat met vogels die me ‘s ochtends een enthousiast ‘goedemorgen’ toe kwetterden.

Elke dag een genietmomentje

Een genietmomentje kan ook zijn: het feit dat de lucht blauw is, een kopje koffie in de ochtendzon, een ouder die lol trapt met zijn kroost, iemand die je een complimentje geeft, noem maar op. Denk op die momenten eens bewust: o ja, dit is fijn. En voor je het weet zit je als een idioot te glimlachen. Omdat genieten zo eenvoudig kan zijn.

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Heb jij een inspiratiebron? Of zijn er van die typische momentjes waar jij bewust van geniet? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd!

[Voor deze blog is een foto gebruikt van Andreea Andrei via Pexels]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *