Genieten in coronatijd: dit was de zomer van 2020

Onderweg te voet van Amsterdam naar Arnhem

En toen was de zomer van 2020 alweer voorbij. Sinds deze week is het herfst, en de overgang naar een nieuw seizoen is een mooi moment om terug te kijken naar het afgelopen seizoen. Want wat een gekke, spannende maar ook bijzondere tijd leven we nu in! Soms had ik het gevoel dat ik leefde met mijn voet op de rem – en dat heb ik nog steeds. Maar ondanks de beperkingen heb ik ook een fijne tijd gehad! Dit was mijn zomer van 2020…

Alternatieve wandeltochten

In januari liet ik jullie nog zo blij weten dat ik me had ingeschreven voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het was gelukt! Ik had een startbewijs voor ‘the walk of the world’, en ik had ook al plannen voor allemaal wandelevenementen die onderdeel van mijn training zouden zijn. Maar we weten allemaal hoe dat is gegaan. Nadat de intelligente lockdown in maart werd aangekondigd werd het ene na het andere evenement afgeblazen. Op 21 april kwam dat gevreesde maar inmiddels verwachtte mailtje binnen: de Nijmeegse 2020 was definitief geannuleerd.

Aan de andere kant zijn mensen juist meer gaan wandelen door corona. Wandelroutes werden aangepast waar de paden te smal waren, en populaire wandelgebieden werden in het voorjaar zelfs afgesloten omdat het te druk werd. Maar veel wandelaars lieten zich er niet door tegenhouden. En ik ook niet. Mensen vermijden is één ding, maar niet eens een frisse neus kunnen halen gaat me echt te ver! We hebben dus veel gewandeld – en veel meer dan anders ook in de eigen omgeving.

Helaas is corona nog steeds niet gestopt, maar gelukkig is ook het ‘wandelvirus’ niet te stoppen. Organisatoren van wandelevenementen haakten daarop in door alternatieve versies van hun tocht te organiseren. Zo kwam er een Avond4daagse ‘Home Edition’, en in plaats van de Nijmeegse Vierdaagse kwam er een Alternatieve Vierdaagse. Tegen de tijd dat deze plannen werden aangekondigd, hadden wij al andere wandelplannen in de week van de Nijmeegse. Uiteindelijk liep ik dus met mijn Alternatieve Vierdaagse niet de gebruikelijke 40 kilometer per dag, maar wel met bepakking. En dat was een uitdaging op zich!

Nog steeds worden er veel wandelevenementen  afgelast, maar ook gaan er verschillende evenementen door in aangepaste vorm. Ben je benieuwd welke? Kijk dan in de Wandelagenda van Wandel.nl of op de site van Le Champion.

Doen wat wel mag: (web)shoppen

Door de lockdown was het voorjaar voor veel mensen ook het perfecte moment om te gaan klussen in en om het huis. Veel bedrijven hadden het moeilijk, maar kluswinkels draaiden overuren. Ook ik stond op 5 mei een muurtje te schilderen, en besteedde extra veel aandacht aan (en op) het balkon.

Daarnaast hebben mijn vriend en ik de overvloed aan verplichte thuiszittijd gebruikt om onze reisuitrusting na te lopen. Wat was er aan vervanging toe? Wat moest er überhaupt nog aangeschaft worden? We hebben onze bijdrage wel geleverd aan het overeind houden van outdoorwinkels en -webshops.

Zo hebben we een nieuwe 3-persoons tent gekocht, een kookstelletje, slaapzak en -mat en verschillende gadgets zoals een kompas, zakmes en waterzak. Daarnaast kocht ik een 1-persoonstent voor mijn eerste solo-kampeeravontuur, maar daar is het nog niet van gekomen.

Campinglife in de Lage Landen

Wel hebben we de andere spullen in de praktijk getest. Dat we niet of moeilijk naar het buitenland kunnen, wil niet zeggen dat we thuis moeten blijven zitten! Sowieso ging de complete uitrusting mee tijdens de Alternatieve Vierdaagse. Maar daarnaast hebben we nog een lang weekend gekampeerd in Brabant.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik weinig echt gekampeerd heb. Vroeger stonden we altijd op de camping, maar dan wel in een gehuurde stacaravan of bungalowtent. Nooit eerder hoefde ik na te denken over het opzetten van een tent, gasflessen of hoe je charmant een mini-tentje in klautert met een mini-pyama. En eerlijk gezegd, hoewel sommige elementen echt nog wel wennen zijn, vond ik het oprecht leuk! Bovendien geeft het wel het ultieme vakantiegevoel, ookal zit je maar een uurtje van huis af.

Al dat kopen en uitproberen heeft ook de nodige reviews opgeleverd. Ik probeer de review-spam te beperken, maar tot dusver kon je al lezen wat ik vond van mijn nieuwe Lowe Alpine dagrugzak, onze nieuwe backpacks de Renn en Rook 65, de STOX compressiesokken, de Injinji teensokken en mijn barefoot-wandelschoenen van Vibram Fivevingers. En er volgen er waarschijnlijk nog wel meer!

Reizen: citytrips in eigen land

Ookal ben ik een natuurliefhebber, ik blijf toch ook een stadsmeisje. Met een citytripje van tijd tot tijd maak je me echt wel gelukkig, ook als dat in eigen land is! Want die verre reizen, dat werd helemaal niks in de zomer van 2020. Maar de combinatie van cultuursnuiven, leren over de geschiedenis, terrasjes pakken en shoppen vind je gelukkig ook dichtbij huis.

We gingen onder andere een dagje naar Delft, en combineerde een citytrip Breda met een bezoekje aan Kinderdijk. Tijdens ons kampeerweekend deden we ook nog een rondje Eindhoven, maar dat vond ik eerlijk gezegd niet zo’n leuke stad. Nou goed, niet alles kan evengoed bevallen.

Maar er zijn nog zat leuke (culturele) plaatsen in Nederland die ik (nog eens) wil bezoeken. En extra tips zijn altijd welkom, dus deel ze gerust! Gelukkig hoeft niet alles in één zomer. Steden zijn ook leuk in de herfst, of in de winter. Of in 2021, 2022 of nog later. En hopelijk lopen we tegen die tijd ook alweer lang en breed over een coronavrije wereld!

Positieve gedachten voor de toekomst te over, maar we hadden het nu over de zomer van 2020. Het was een bijzondere. Een memorabele. Eentje waarvan we hopen nooit meer zo’n zomer mee te maken, maar die ons stiekem ook mooie dingen heeft laten zien.

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

1 Comment on “Genieten in coronatijd: dit was de zomer van 2020”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *