Doelen voor 2021: we gaan ‘gewoon’ door!

Plannen voor 2021

Het einde van het jaar is hét moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en plannen te maken voor het nieuwe. Nee nee, geen goede voornemens die half januari al loze kreten blijken te zijn. Maar jezelf doelen stellen en plannen maken waarmee je jouw doelen gaat behalen! En laten we bij stap één beginnen: doelen stellen voor 2021.

Maar hoe bepaal je je doelen in zo’n onzekere tijd? Dat is best lastig, en daarom geef ik jou tips om zelf je doelen voor komend jaar scherp te krijgen. Inspiratie nodig? Helemaal aan het eind vind je míjn doelen voor 2021. Maar voordat we het over alle mooie plannen voor volgend jaar gaan hebben, blik ik eerst nog even terug op het huidige.

Bye bye 2020

Weet je, ik ga niet eens al te lang stilstaan bij 2020. Kort gezegd kunnen we wel stellen dat veel plannen in de soep zijn gelopen en veel doelen niet behaald zijn. Gelukkig is het de mens eigen om ook in moeilijke situaties zoveel mogelijk het positieve te blijven zien. Maar bij velen moet de positiviteit inmiddels uit hun tenen komen. Bij mij ook, hoor.

Eerder blikte ik al terug in de blog ‘Dit was de zomer van 2020’ op de eerste driekwart van het jaar. Daarna had ik nog twee weken vakantie in november. Oh, daar was ik zo aan toe! En toen kregen we verscherpte maatregelen, precies voor de duur van onze vakantie. Ik kon wel huilen. Dat heb ik ook gedaan, trouwens. Maar vervolgens pakten we onze tassen en vertrokken we voor twee weken naar Limburg en de Veluwe. We maakten er gewoon het beste van, en gingen lekker wandelen en winkelen (want dat kon dan nog net wel). Als cadeautje kregen we van moeder natuur nog een paar dagen waarop we buiten konden ontbijten en biertjes konden drinken in het middagzonnetje. En dan is het leven toch wel goed.

Dus: ondanks alles hebben we er het beste van gemaakt. Ik denk dat dat wel een goede samenvatting van 2020 is.

Doelen voor 2021: we gaan met goede moed door!

Oké, klaar met 2020. We gaan door! Het afgelopen jaar heeft behoorlijk wat flexibiliteit van ons gevraagd, en in elk geval begin 2021 zal niet anders zijn. Maar flexibel zijn betekent niet dat je geen doelen kunt stellen, of plannen kunt maken! Het voordeel van doelen stellen is dat je iets hebt om naar toe te werken. Zo’n toekomstgerichte visie kan je helpen om positief te blijven in moeilijkere tijden. Met deze drie tips kun jij ook doelen stellen om blij van te worden:

1: Stel doelen voor verschillende ‘levensgebieden’

Als ik zeg: ‘schrijf je doelen voor 2021 op’, begint jouw lijst dan ook reisbestemmingen en wandelroutes die je wilt lopen? Bij mij in elk geval wel. Maar hoe leuk die bezigheden ook zijn, het leven bestaat uit meer. Het leven bestaat ook uit bijvoorbeeld werk, relaties, hobby’s en sporten, gezondheid en financiën. Allemaal gebieden waarin je jezelf doelen kunt stellen. Doelen hoeven dus niet alleen te gaan over dingen waar je blij van wordt, maar ook over zaken waarvan het je rust geeft als je alles op de rit hebt.

Bedenk voor jezelf op welke gebieden in jouw leven jij iets wilt bereiken komend jaar. Het kan handig zijn om dan een verdeling te maken in een aantal categorieën. En dat gaat natuurlijk helemaal op gevoel. Bij mij vallen reizen en wandelen onder de categorie ‘gezondheid en welzijn’. Want leuke dingen doen (zoals dus reizen en wandelen) heb ik écht nodig om niet in een wrak te veranderen. Maar je kunt er ook een aparte categorie voor jezelf van maken. Dat maakt niet uit, als je er in elk geval maar bij stil staat dat het leven uit meerdere elementen bestaat, en dat je dus voor elk element doelen kunt stellen.

2: Zorg voor haalbare doelen

Goed, je hebt nu een aantal gebieden waarin je iets wilt gaan doen of bereiken. Dan is het nu tijd om concrete doelen te formuleren. Op school werd ik altijd doodgegooid met ‘SMART formuleren’ – bleh! Maar het is wel heel nuttig. Want als je helder voor ogen hebt wát je wilt bereiken, is de kans groter dat je je doel haalt. Stel jezelf daarom bij elk doel deze vragen:

 • Wat wil je precies bereiken? (Dus niet: ‘ik wil duurzamer leven’, maar: ‘ik wil zo min mogelijk restafval produceren’.)
 • Wanneer is je doel bereikt? (Dus niet: ‘ik wil een taal leren’, maar: ‘ik kan eind dit jaar een Frans-talig boek op B1-niveau lezen’.)
 • Is je doel realistisch? (Dus niet: ‘ik wil een miljoen op mijn bankrekening hebben’, maar: ‘ik ga elke maand €200 sparen’.)

Neem ook wat minder ambitieuze doelen op in je planning. Of doelen die je, ongeacht welke lockdown dan ook, toch kunt realiseren. Want het is gewoon fijn om over een jaar, no matter what, te zien dat je in elk geval een deel van je doelen hebt behaald.

3: Accepteer dat niet alle doelen haalbaar zijn

Moet je dan alleen maar op safe spelen? Nee hoor! Schrijf gerust op dat je promotie wilt maken, een huttentocht in de bergen wilt lopen of naar de andere kant van de wereld wil reizen. Als jij dát wil, dan moet je dat zeker als doel voor ogen houden! Maar houd ook in je achterhoofd dat het nog steeds onzekere tijden zijn wat dat betreft, en dat er een kans bestaat dat het niet door kan gaan.

4: Bedenk een plan (en een plan B)

Jezelf doelen stellen is één ding. Maar dan moet er nog een plan gemaakt worden hoe je die doelen gaat halen. Wil je meer sparen? Stel dan een automatische betaalopdracht in. Wil je een x-aantal keer per week sporten? Misschien helpt het voor jou om het samen met een ander te doen, of om een lijstje bij te houden (lang leve de Bullet journals!).

Heb je reizen, wandeltochten of uitjes bij je doelen staan? (Dat verbaasd me niks van bezoekers van DutchWayfarer!) Maak dan toch gewoon plannen. Bedenk waar je naar toe wilt, of wat je wilt doen. Boek zelfs wat je denkt wat nodig is. Het is wel handig om erop te letten dat je geen geld kwijt bent als een zeker virus roet in het eten gooit. Maar bedenk ook een plan B. Bijvoorbeeld: je doel is om minstens 2x op vakantie te gaan. Plan A is om een paar weken te backpacken in Azië, en en roadtrip te maken door Zuid-Europa. Plan B is om Nederland nog wat beter te ontdekken, of om geen bestemming te kiezen en een last minute te boeken wanneer het mogelijk is.

…en dit zijn míjn doelen voor 2021!

Onder het mom van ‘practice what you preach‘… dit zijn mijn doelen voor 2021:

Persoonlijke ontwikkeling
 • Eerste popliedje(s) leren spelen op de gitaar
 • Vervolg (dag)cursus massage, bijv. handmassage
 • 10 boeken lezen
 • Een (jeugd)boek in het Spaans lezen

Dit is zo’n heerlijke categorie! Want geen lockdown die mij kan weerhouden deze doelen te bereiken. Hoewel ik bij cursussen wel het liefst face-to-face-lessen volg, kan het als het moet ook digitaal. Perfect!

Ondanks 2020 heb ik dit jaar mijn diploma Sportmassage gehaald, en dankzij 2020 had ik eindelijk tijd en geld om met gitaarspelen te beginnen.  Aan die twee wil ik komend jaar een vervolg geven. Net als het leren van Spaans. Ik doe al trouw 150+ dagen aaneengesloten Duolingo. Komend jaar wil ik de taal voldoende beheersen om een boek te lezen – al is het een kinderboek. En daarmee zit ik gelijk al op 1/10e van mijn doel om weer een aantal boeken te lezen!

Gezondheid en welzijn
 • De camino lopen naar Santiago
 • De Nijmeegse Vierdaagse lopen
 • Elke maand een ‘weekendje weg’
 • 2x op vakantie met Joey
 • Minimaal 20x (banen)zwemmen

Ik zei het al eerder: reizen en wandelen reken ik tot ‘gezondheid en welzijn’ – en dan vooral de mentale gezondheid.  Maar in deze tijd is het onzeker of ik deze doelen kan halen.  Voor de camino moet het minstens kunnen en mogen om naar Spanje te reizen. En voor de Nijmeegse ben ik afhankelijk van of het evenement wel door kan gaan.

Maar gelukkig is het voor de vakanties en weekendjes weg wel goed mogelijk een plan B te bedenken. Vakantie kan desnoods in Nederland. En een weekendje weg kan ook een citytrip naar Groningen, een meerdaagse hike of een paar dagen naar de stacaravan van mijn ouders zijn.

Het doel om regelmatig te gaan zwemmen is het resultaat van het voornemen om echt wat meer te bewegen. En aangezien ik niet altijd tijd heb voor lange wandeltochten, en ik nog geen andere sport ben tegengekomen die ik leuk vind, wordt het zwemmen. Het streven is één keer per week, maar ik heb rekening gehouden met vakanties en mogelijke andere redenen waarom ik even niet kan. Ik reken erop dat ik dus wel vaker dan 20x zal zwemmen! Maar door de lat niet te hoog te leggen, wordt het heel realistisch dat ik deze aan het eind van 2021 af kan vinken.

DutchWayfarer
 • 30 blogs schrijven
 • 50% van de kosten gedekt door (affiliate)  inkomsten

Uiteraard heb ik ook doelen voor DutchWayfarer! Afgelopen jaar was een verrassend goed jaar wat dat betreft. Ik zag het aantal lezers de lucht in schieten – bedankt daarvoor! Natuurlijk wil ik jullie ook komend jaar weer interessant leesvoer bieden. Ik probeer nog steeds wekelijks een blog te schrijven, maar bloggen is nog steeds een hobby, dus het moet ook leuk blijven. Het gestelde doel bied me de ruimte om soms een weekje te skippen. Omdat ik even geen zin heb, niks interessants weet om over te schrijven, of juist omdat ik met iets heel leuks bezig ben waar ik jullie later dan weer over kan vertellen.

Misschien ben je weleens linkjes op mijn blogs tegen gekomen naar andere websites of webwinkels. Sommige daarvan zijn affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een klein percentage krijg als jij iets koopt via die link. Uiteindelijk verdien ik daar niet veel mee – de kosten om DutchWayfarer in de lucht te houden zijn hoger dan wat ik ermee verdien. Maar zolang ik er lol in heb om te bloggen blijf ik het zeker doen! Toch is het leuk om het werk en de moeite in cijfertjes terug te zien, en daarom heb ik als doel om de helft van mijn kosten te kunnen dekken met affiliate inkomsten. Dus als je eens enthousiast wordt over een product waar ik over blog, schaf het dan vooral aan via de link op DutchWayfarer. Zo help jij mij mijn doel te bereiken. Uiteraard blog ik alleen over producten en plaatsen waar ik zelf ook blij van wordt (zie ook de disclaimer).

Financieel
 • Buffer spaarrekening aanvullen tot minimaal €12.000

Last but not least… als we het dan toch over cijfertjes hebben! In het dagelijks leven ben ik salarisadministrateur, dus werken met cijfertjes is mijn vak. En eerlijk gezegd vind ik het ook leuk om de persoonlijke financiën in de gaten te houden. Het is fijn om te weten wat erin komt en eruit gaat, om geen schulden te hebben (naast de hypotheek) en om voorbereid te zijn op financiële tegenslagen.

Ik heb voor mijn doen erg weinig financiële doelen voor 2021. Maar dat komt omdat de rest goed op de rit zit. Mijn andere spaarrekeningen (ik heb aparte spaarrekeningen voor de camino, reizen en ‘leuke dingen’) zijn dankzij 2020 goed gevuld. De enige die ik nog flink wil aanvullen is de bufferrekening. Daar was een flinke hap uit nadat ik begin dit jaar een nieuwe badkamer liet plaatsen. Daarnaast heb ik ook nog een gezamenlijk doel met Joey om de spaarrekening voor een toekomstig koophuis flink aan te vullen. Want we dromen nog steeds van een luxe ‘hutje op de hei’. En daarmee eindig ik deze blog over doelen stellen en plannen maken met dromen…. want ach, dromen mag altijd, toch?

Wat voor leuk, mooi, klein of juist uitdagend doel heb jij jezelf voor 2021 gesteld?

Wil je ook in 2021 niks missen van DutchWayfarer? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

2 Comments on “Doelen voor 2021: we gaan ‘gewoon’ door!”

 1. Hoi Lindsey,

  Ik kwam net je blog tegen en voel de energie. Je bent echt een krachtig persoon (ook al ken ik je niet). De teksten zijn motiverend en leuk om te lezen! Niet te min heb ik dezelfde passie voor lopen en reizen. Success met alles in het leven, A, B, C!

  Groeten,
  Jasper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *