DutchWayfarer bestaat 1 jaar! – Terugblik 2019

Het is deze maand alweer een jaar geleden dat ik mijn eerste blog op DutchWayfarer plaatste! Wat gaat dat snel… Tijd om de balans op te maken. Van mijn eerste jaar als blogger, en van het jaar 2019. Wat heb ik gedaan op wandel- en reisgebied, en wat heb ik bereikt op bloggebied? Hierbij een terugblik op het afgelopen jaar.

Op 25 november om precies te zijn plaatste ik mijn eerste blog. Daarin stelde ik mezelf voor en vertelde ik vooral waarom ik meer wilde wandelen en reizen. Een mooi streven! Eens kijken wat daar dit jaar van gekomen is…

Mijn eerste LAW afgerond!

Mijn streven voor 2019 was om minstens één keer per maand een wandeling te doen. Dat is aardig gelukt. Om te beginnen was ik in 2018 begonnen aan het Pieterpad, en het doel was om deze in 2019 uit te lopen. Dat hebben we gehaald! Verspreid over vijf weekenden liep ik met mijn wandelmaatje de tweede helft van het pad, van Vorden naar de Sint Pietersberg.

Het (samen) afronden van het pad maakte iets in mij los wat ik niet had verwacht. Ik ben een behoorlijk nuchter persoon, maar zeker richting het einde ga je toch terugblikken. Op de gelopen route, wat we onderweg hebben gezien, beleefd, gedeeld, en hoe we ons beiden in de afgelopen twee jaar op en buiten het Pieterpad hebben ontwikkeld. Ik was trots en blij de LAW voltooid te hebben, maar tegelijk vond ik het jammer en wilde ik verder lopen. Dat wordt dus weer een nieuw pad uitkiezen!

>> Kijk hier voor al mijn blogs over het Pieterpad.

Dagtochten in Midden-Nederland

Daarnaast liep ik verschillende dagtochten in Nederland. Als ik zo terugkijk valt het me op dat al die wandelingen in het midden van het land zijn: rond Amsterdam, Utrecht en Gelderland. Maar ja, dat is voor mij ook lekker dichtbij en bovendien: ik vind het er zo mooi! Zo liep ik drie NS-wandelingen in de buurt van Amsterdam en Utrecht, een groene wissel in de buurt van Apeldoorn en een route uit de gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ bij Baarn.

Daarnaast liep ik een aantal georganiseerde wandeltochten: de Egmond Wandel Marathon (2x 21,1 km), de OerIJ-Expeditie (33 km) en de Dam tot Dam Wandeltocht (42 km). Daarvan heb ik geen blogs geschreven, maar wel af en toe iets op social media gezet. De reden dat hier geen blogs van zijn is omdat ik deze tochten sec als sportieve prestatie zie. Ik loop ze niet vanwege de mooie omgeving – althans, niet hoofdzakelijk. En met de drukte van georganiseerde tochten is rustig genieten van de natuur er zeker niet bij. Ik vind ze daarom niet passen bij wat ik op DutchWayfarer wil vertellen, maar ik vind ze hier toch wel het vermelden waard.

Drie reizen, vier landen

En dan… het reizen! Ik ben dit jaar drie keer naar het buitenland geweest, en het waren drie compleet verschillende reizen: een groepsrondreis, een ‘roadtrip’ en een citytrip.

Om te beginnen ging ik in april met een groepsreis twee weken naar Marokko. Dit was mijn eerste keer in dit land, en ik vond het een geweldige ervaring. De kleuren, de geuren, de smaken, de mensen… Alles was veel en overweldigend, alsof ik het sprookje van Aladdin binnen was gestapt. Op DutchWayfarer beschreef ik de route, mijn belevenissen en hoe ik de groepsreis heb ervaren.

>> Kijk hier voor alle blogs over Marokko.

Kleuren van Marokko
Marokko was mijn verste bestemming van 2019. De warme kleuren is één van de dingen die heel erg kon waarderen.

Aan het eind van de zomer had ik – voor het eerst in jaren! – een wat langere vakantie van drie weken. Met vliegtuig, bus en auto doorkruisten we Kroatië, en namen daarbij een stukje van Bosnië en Herzegovina mee. In Kroatië bezochten we verschillende steden, zoals Zagreb, Split en Dubrovnik. Uiteraard trokken we ook de natuur in, en wandelden we in twee Nationale Parken. Ik zag zoveel moois waar ik jullie nog over wil vertellen! Die blogs volgen zeker nog, dus mocht je in Kroatië geïnteresseerd zijn: hou dan zeker DutchWayfarer in de gaten.

In Bosnië en Herzegovina bezochten we alleen de stad Mostar. Ik was niet eerder in dit land geweest, en vond het verschil met het buurland behoorlijk groot. Niet alleen zagen we hier nog veel meer van de gevolgen van de laatste oorlog. Het voelde ook een stuk meer Oosters aan – een bijzondere en vriendelijke mix van Europees en Balkan.

>> Kijk hier voor alle blogs over Kroatië, en hier voor alle blogs over Bosnië en Herzegovina.

In de herfst stond dan nog een citytripje op de planning. We gingen naar Dublin, Ierland. Een bestemming die zo dichtbij is, maar die al vrij lang op mijn wensenlijstje stond. Eindelijk kwam het er dan van! Dublin kwam op mij over als een gemoedelijke stad met een overzichtelijke, compacte kern. Het voordeel daarvan was dat we de tijd konden nemen voor dat wat we wilden zien, en dan nog voldoende tijd overhielden voor een rondje langs de pubs. Want dat hoort uiteraard bij een bezoekje aan Ierland!

>> Lees hier meer over mijn citytrip naar Dublin.

…en nog wat leuke tips en persoonlijke verhalen!

Naast de verhalen over mijn reizen en wandeltochten, las je ook praktische tips over onderwerpen die zijdelings met reizen en wandelen te maken hebben. Ik had namelijk vertelt dat ik niet zo’n ervaren reiziger was, maar al doende wordt men wijzer. En alles waar ik tegenaan loop, loop jij misschien ook tegenaan. Alles wat ik me aanvraag, wil jij misschien ook meer van weten. De kennis en ervaring die ik gaandeweg op doe beloofde ik met je te delen. En dat heb ik ook gedaan.

Zo gaf ik wat inspiratie voor het bijhouden van een reisdagboek en tips voor als je medicatie mee op reis neemt. Ik schreef reviews over leuke leesboeken, mijn carry-on backpack en de invouwbare rugtas die ik meenam als extra tas. Ook vertelde ik over mijn eerste ervaring met het principe ‘barefoot’. En dat allemaal in een jaar tijd!

Behalve hele praktische tips deelde ik ook nog een persoonlijk verhaal, over de onbekende man met het genietbiertje. Om maar aan te geven hoe belangrijk genieten voor mij is – en dat dat niet altijd hoeft te gaan over grote verre reizen maken. In dat verhaal zit ook de kern waarom ik ben begonnen met bloggen.

Mijn eerste jaar als blogger

Eind 2018 vertelde ik dat ik mezelf als een relatief onervaren reiziger beschouwde. Dat veranderd natuurlijk niet in een jaar, maar ik voel me beetje bij beetje zelfverzekerder op reis. Ik ga alleen met een reis mee, ga in mijn uppie wandelen, kies voor mij onbekende bestemmingen en manieren van reizen uit, of als ik samen met iemand op pad ben neem ik al snel het voortouw. En ik merk dat ik het leuk vind om die ervaringen hier op DutchWayfarer te delen!

Het wordt helemaal leuk als ik merk dat mensen het ook leuk vinden wat ik deel. Dat zie ik terug in de volgers op social media, in reacties, en in het maandelijks oplopende aantal bezoekers van mijn blog. Want waar ik in juli al heel blij was met 100 bezoekers, zag ik in oktober dat bijna 400 mensen DutchWayfarer bezochten! Ik weet het, het staat niet in verhouding met de volgers van ‘grote’ bloggers. Maar ik ben dan ook net een jaartje onderweg. En het gaat me ook helemaal niet om grote aantallen – bloggen doe ik vooral voor mijn plezier – maar het motiveert wel om te zien dat mijn berichten gelezen worden.

Dus hierbij een welgemeend ‘dank je wel’ voor jou als lezer!

Een jaar bloggen - terugblik 2019
Terugkijkend op 2019: een jaar van bloggen, wandelen en reizen.

DutchWayfarer in 2020

En dan… wat gaat er komend jaar gebeuren? Het plan is om het ritme van bloggen in 2019 aan te houden: elke vrijdag een nieuwe blog. Je kunt weer wandel- en reisverhalen verwachten, en ook leuke en praktische tips voor reizen, wandelen, leesvoer en materiaal.

Welke tochten ik ga lopen en welke reizen ik ga maken, dat ligt nog allemaal open. Ik heb al wel wat ideetjes, maar niks ligt vast. Binnenkort komt daar vast nog wel een blog over. Er is ten slotte (bijna) niets zo leuk als reisplannen maken! Toch?

Zoals ik al zei: ik vind het om wat van je te horen! Wat vond jij van de blogs van afgelopen jaar? Wat was je favoriet? En waar zou je komend graag over willen lezen? Laat het me weten in een reactie!

Wil je meer wandel- en reisinspiratie? Vergeet dan niet DutchWayfarer te volgen op Facebook en Instagram!

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *